Floarea soarelui High Oleic

Ești informat

De ce floarea-soarelui high oleic?

Redactat de: dr Luis Carlos Alonso, Business Development Leader Syngenta

România este în 2019 cel mai mare producător de floarea-soarelui din UE cu peste 1,2 milioane de ha semănate. În ultimii ani, în România și Ungaria suprafețele semănate cu floarea-soarelui high oleic au crescut semnificativ, ocupând în clasamentul european a doua și a treia poziție după Franța. Totuși, în timp ce în Franța și Ungaria floarea high oleic reprezintă 70%, respectiv 30% din suprafața totală de floarea-soarelui, în România aceasta ocupă mai puțin de 13%.

Parcurge mai jos tot articolul

Descoperă și alte articole:

România este în 2019 cel mai mare producător de floarea-soarelui din UE cu peste 1,2 milioane de ha semănate. În ultimii ani, în România și Ungaria suprafețele semănate cu floarea-soarelui high oleic au crescut semnificativ, ocupând în clasamentul european a doua și a treia poziție după Franța. Totuși, în timp ce în Franța și Ungaria floarea high oleic reprezintă 70%, respectiv 30% din suprafața totală de floarea-soarelui, în România aceasta ocupă mai puțin de 13%. Așadar, România are cel mai mare potențial de creștere pentru segmentul high oleic.

Floarea-soarelui high oleic este din punct de vedere morfologic și tehnologic similară cu floarea-soarelui clasică. Totuși, datorită unei mutații obținute în anii ’70 în Rusia, floarea-soarelui high oleic conține un ulei diferit de cel din floarea-soarelui clasică. Așadar, în timp ce uleiul din floarea-soarelui clasică este bogat în acid linoleic (18:2), uleiul high oleic este bogat în acid oleic (18:1).

Este numit “high oleic” uleiul de floarea-soarelui cu un conținut în acizi grași oleici între 78% și 90,7%, conform Federației Europene FEDIOL (European Vegetable Oil and Protein meal Industry in Europe)

Împreună creăm legături puternice

Caracteristicile uleiurilor vegetale sunt determinate de compoziția lor chimică. Așadar, grăsimile saturate și uleiul de palmier se solidifică la temperatura camerei, în timp ce uleiurile vegetale nesaturate sunt lichide. Acizii grași din grăsimile vegetale sunt la rândul lor de două feluri: acizi grași polinesaturați și acizi grași mononesaturați.

Uleiul tradițional de floarea-soarelui, cu un conținut ridicat de acid linoleic (Omega 6) este necesar pentru menținerea funcțiilor epidermei, prevenind sau reducând simptomele dermatitelor atopice și al psoriazisului. El este de asemenea un ulei vegetal excelent în alimentația copiilor. Uleiul de floarea-soarelui high oleic (Omega 9) îmbunătățește funcțiile dermei și hipodermei, reduce colesterolul și riscul bolilor cardiovasculare, diabetul de tip 2, insuficiența renală și întârzie sau previne cancerul, cum a fost demonstrat în mai multe studii epidemiologice inclusiv “Seven country study” început în 1956. Acest studiu arată beneficiile dietei mediteraneene, în care principalul factor diferențiator este utilizarea uleiului vegetal bogat în acid oleic cum este uleiul de măsline.

Astăzi, experții în nutriție consideră benefică o creștere a raportului de uleiuri vegetale bogate în acizi grași mononesaturați în dietă, cum ar fi uleiul de măsline și uleiul de floarea soarelui high oleic.

Datorită avantajelor indiscutabile pentru sănătate, rezultate în urma folosirii uleiurilor high oleic, industria alimentară a considerat oportună schimbarea grăsimilor saturate din mai multe produse, cum ar fi alimentele prăjite. Uleiul high oleic crește termenul de valabilitate al produselor deoarece perioada în care uleiul din alimente devine rânced este de 5 ori mai lungă față de uleiul clasic de floarea-soarelui. Prin urmare, în industria alimentară floarea-soarelui high oleic este una din puținele opțiuni de înlocuire a uleiului de palmier. În prezent, presiunea exercitată de organizațiile de mediu și sănătate pentru reducerea utilizării în exces a uleiului de palmier în industria alimentară, determină producătorii să caute uleiuri vegetale mononesaturate. Aceasta este principala motivație care determină creșterea cererii pentru utilizarea uleiurilor high oleic.

Compania Syngenta, lider la nivel mondial în vânzarea semințelor de floarea-soarelui, a anticipat tendințele pieței alimentare și a dezvoltat un portofoliu de hibrizi high oleic cu performanțe de producție la același nivel cu cei mai buni hibrizi linoleici. Syngenta a dezvoltat de asemenea un set de recomandări tehnologice pentru obținerea unui conținut maxim de acid oleic. Acest aspect este foarte important, deoarece astăzi procesatorii și traderii plătesc un bonus pentru semințele de floarea-soarelui high oleic.

De exemplu, un fermier român care dorește să își crească veniturile per ha în cultura de floarea-soarelui, poate să o facă cultivând hibrizi high oleic, fără nicio investiție suplimentară în inputuri.

Sezoanele 2018 și 2019 ne-au demonstrat foarte bine cum floarea-soarelui high oleic poate proteja veniturile fermierilor români. Anul trecut, la nivel mondial, producția de floarea-soarelui a atins un nivel record de 55,34 milioane de tone (Tabelul 1). Acesta a dus la scăderea prețului pentru ulei sub 700 $/t și fermierii din toate țările producătoare de floarea-soarelui au primit prețuri foarte mici pentru semințele produse. Totuși, prețul uleiului high oleic a rămas peste 1.000$/t și a ajuns până la 1.600 $/t la sfârșitul sezonului. Prin urmare, fermierii care au semănat hibrizi de floarea-soarelui high oleic anul trecut au primit un preț cu 15-30% mai mare comparativ cu floarea-soarelui clasică linoleică.

Tabelul 1. Producția mondială de floarea-soarelui, milioane de tone.

Sursa: Oil World,
Aprilie 2020.

tabel
2016 2017 2018 Prognoza 2019
EU-28 8,54 10,06 9,63 9,44
Rusia 11,6 11 12,76 15,38
Ucraina 15,1 13,5 15,25 16,15
SUA 1,2 0,97 0,96 0,88
Argentina 3, 3,4 3,7 3,3
China P.R. 2,61 2,58 2,55 2,42
Turcia 1,47 1,7 1,53 1,7
Altele 5,87 5,95 5,91 6,07
49,69 49,16 52,14 55,34

România deține cea mai mare suprafață semănată cu floarea-soarelui din UE și, de aceea, poate să devină cel mai mare producător de floarea-soarelui high oleic, dacă fermierii aleg schimbarea.

Syngenta are cel mai performant portofoliu de hibrizi high oleic: Talento, SY Experto și SY Gracia CLP și, de asemenea, oferă suportul tehnic pentru a susține fermierii români să obțină o producție high oleic de foarte bună calitate.

Dr Luis Carlos Alonso

Business Development Leader Syngenta

Dr. Luis Carlos Alonso s-a născut în Guineea Spaniolă Ecuatorială (Africa) în 1954. Deține Doctoratul în Agronomie la Universitatea Columbia, Missouri, SUA, obținut în 1998, unde a primit distincția “Sears Longwell” pentru excelență în genetică. Dr. Alonso mai deține un Doctorat în Științe Biologice la Universitatea din Sevilia în 1983, acesta fiind și profesor asociat al Universității din Sevilia din 1985 până în 2012.

Ca cercetător, Dr. Alonso a înregistrat primul hibrid de floarea-soarelui high oleic în mai multe țări europene: Spania, Franța, Italia, Ungaria și Ucraina. O altă descoperire importantă a Dr. Alonso a fost controlul lupoaiei (Orobanche cumana) din culturile de floarea-soarelui tolerante, prin utilizarea erbicidelor din grupa imidazolinone în anul 1998. Aceasta este astăzi una dintre metodele tehnologice de bază în combaterea lupoaiei din România și din lume.

Și-a început cariera profesională în departamentul tehnic al companiei Koipesol, o companie spaniolă producătoare de semințe, achiziționată de Syngenta în 1999. Din 2011, Dr. Alonso ocupă poziția de Business Development Leader la nivel global pentru floarea-soarelui și rapiță, susținând dezvoltarea soluțiilor integrate și colaborarea cu industria producătoare de ulei.

Cum să obții rezultate bune în cultura de floarea-soarelui high oleic?

Reușita noastră constă în succesul fermierilor noștri! Iar, în ceea ce privește floarea-soarelui high oleic, obținerea unei producții cu un conținut ridicat în acid oleic este obligatorie.

Parcurge mai jos tot articolul

Descoperă și alte articole:

Reușita noastră constă în succesul fermierilor noștri! Iar, în ceea ce privește floarea-soarelui high oleic, obținerea unei producții cu un conținut ridicat în acid oleic este obligatorie.

Oferim fermierilor din România trei hibrizi de floarea-soarelui high oleic: Talento, SY Experto și SY Gracia CLP, foarte bine adaptați condițiilor din România.

Rezultatele de producție ale acestora sunt ridicate, cel puțin egale cu cei mai buni hibrizi de floarea-soarelui clasică, și cu un potențial genetic ridicat în ceea ce privește conținutul în acid oleic. Astfel, acoperim atât nevoile fermierilor cât și cerințele procesatorilor.

floarea soarelui

În plus, hibrizii Talento și SY Experto au o toleranță genetică foarte bună la toate rasele de mană cunoscute în România, care de altfel a devenit o problemă foarte mare în ultimii ani în culturile de floarea-soarelui.

Așadar, dacă vorbim despre avantajele pentru fermieri, Syngenta oferă hibrizi de calitate, cu producții foarte mari, cu rezistență la mană și, nu în ultimul rând, cu un conținut oleic foarte ridicat.

Mai departe, Syngenta oferă și suportul tehnic pentru a susține fermierii români să obțină o producție high oleic de foarte bună calitate. Tehnologia de cultivare fiind aceeași cu cea aplicată la floarea-soarelui clasică, conservarea identității hibridului utilizat trebuie să fie principalul obiectiv al fermierului, pentru a-și asigura succesul în această cultură. În acest scop am realizat un protocol de bune practici, în cultura de floarea-soarelui high oleic, pe care îl puteți vedea aici.

Descoperă și alte articole: