Forumul OptiTech pentru pomicultură - ediția a 7-a

Evenimente

A 7-a ediție a forumului OptiTech organizat de Syngenta a avut loc anul acesta între 15 și 16 martie și a adunat 130 de pomiculturi, specialiști și cercetători care lucrează în diferite instituții pentru a discuta și a găsi soluții în controlul acarienilor și al păduchelui lânos.

Simon Arnšek, expert tehnic pentru produsele de protecția plantelor în Europa de Sud-Est a vorbit pomicultorilor despre provocările cauzate de acarieni în cultura de mere.

Presiunea dăunătorilor este în continuă creștere datorită schimbărilor climatice. Din acest motiv, pentru o eficiență crescută a programului nostru tehnologic, Syngenta recomandă folosirea capcanelor feromonale pentru o monitorizare constantă și identificare a prezenței dăunătorului. Deasemenea este crucial să folosiți produsele adaptate ciclului de dezvoltare al dăunătorului vizat, o aplicare uniformă a produselor folosite și rotația produselor ce aparțin unor grupe chimice diferite”, a spus Simon pomicultorilor. El a recomandat utilizarea produsului Vertimec în combinație cu adjuvanți de uleiuri minerale și Voliam Targo.

Deasemenea, Simon a recomandat pomicultorilor să înceapă încă din primăvară aplicările pentru controlul păianjănului roșu, mai devreme decât pentru alți dăunători, astfel încât fermierii să protejeze inamicii naturali ai dăunătorului întrucât aceștia pot ajuta mult fermierii ca parte integrată a managementului dăunătorilor.

Simon a prezentat pomicultorilor programul tehnologic Syngenta pentru măr, evidențiînd avantajele fungicidelor noastre Chorus, Embrelia și Score, în controlul rapănului și de asemenea portofoliului bogat de insecticide, pentru controlul acarienilor și lepidopterelor. A fost discutată și folosirea soluțiilor de protecția plantelor în controlul bolilor de depozitare și Simon a recomandat folosirea fungicidului Switch pentru asigurarea unei calități cât mai bune a fructelor.

Livia Roșu, expert tehnic regiunea de vest a României, a vorbit pomicultorilor despre păduchele lânos (Eriosoma lanigerum). Acest dăunător este prezent la măr și foarte rar la păr și gutui și are un număr mare de generații pe an (multiplicarea dăunătorului este asexuată). Livia le-a reamintit pomicultorilor că acest dăunător poate cauza infecții patogene care reduc drastic calitatea fructelor și producția. Managementul integrat al dăunătorilor este recomandat pentru controlul acestui dăunător: măsuri agro-tehnice, măsuri biologice - monitorizarea și protecția prădătorilor naturali cum ar fi Aphelinus mali sau alți inamici naturali, măsuri chimice - monitorizarea migrării afidelor de la rădăcini și aplicarea tratamentului specific (cu piretroizi precum Karate Zeon) înainte de înflorire. După înflorire Syngenta recomandă pomicultorilor folosirea insecticidului sistemic Actara ce are un efect pe termen lung și care controlează un spectru larg de insecte în diferite stadii de dezvoltare. Se recomandă folosirea Actara în combinație cu un adjuvant pentru o eficacitate crescută.

Iulian Zafiu, expert tehnic Syngenta România, le-a vorbit celor prezenți la Forum despre provocările întâlnite de cultivatorii de sâmburoase și a oferit detalii despre soluțiile Syngenta de prevenire și control. Iulian a prezentat rezultatele testărilor efectuate la prun, piersic și cireș și a recomnadat folosirea fungicidelor Chorus, Score și Bravo și a insecticidelor Vertimec și Karate Zeon.

Un punct important al Forumului din acest an a fost trainingul despre utilizarea în siguranță a produselor de protecție a plantelor și cele 5 reguli de aur aferente. Fermierii au participat la o prezentare de 40 de minute despre regulile de baza ale utilizării în siguranță a produselor și au ascultat recomandările Syngenta despre importanța folosirii echipamentului personal de protecție, manipularea corespunzătoare a produselor de protecția plantelor, calitatea aplicării și soluția Syngenta – Holiosec pentru gestionarea corespunzătoare a deșeurilor de apă.

Ca în fiecare an, ne-am dorit să primim feedback din partea participanților și am intervievat câțiva fermieri. Unul dintre ei este domnul Ion Oprea, președintele Asociației Pomicultorilor din Dâmbovița, care a declarat: “Suntem prezenți și în acest an la Forumul de Pomicultură OptiTech. Informațiile tehnice prezentate în timpul Forumului au fost foarte interesante și schimbul de experiență dintre pomicultori a fost foarte util. Folosesc produsele Syngenta printre care se numără fungicidele Chorus, Score și Embrelia și insecticidele Insegar și Affirm. Trebuie sa recunoaștem că produsele de protecția plantelor ne salvează culturile. Cu această ocazie felicit Syngenta pentru că ne oferă soluțiile potrivite și pentru calitatea produselor lor.”