Hibrizii Syngenta de tip high-oleic redefinesc performanța geneticii

Noutăți

Trăim într-o lume în continuă schimbare, într-un ritm alert, în care suntem angrenați fiecare dintre noi. Telefoanele și toate celelalte lucruri inteligente din jurul nostru sunt dovada vie, ca în prezent, trăim viitorul pe care și-l imaginau părinții noștri acum 50 ani. Dar prezentul viitor de astăzi, atât de tehnologizat, rapid, plin de informații și util, vine și ne fură ce avem din ce in ce mai puțin - timpul.

Angrenați și conectați în cotidianul zilnic, punem pe ultimul plan lucrul cel mai de preț, mâncarea, sursa energiei noastre zilnice. Intensificarea procesului de manufacturare a produselor în industria alimentară, a preîntâmpinat nevoia de mâncare rapidă, la îndemână, necesară întreținerii evoluției rapide a populației globului.

Uleiurile vegetale sunt parte importantă a acestei industrii, fiind necesare consumului uman zilnic,reprezentând sursa de energie a anumitor procese interne fără de care organismul nu poate funcționa. De-a lungul timpului s-a dovedit că anumite grăsimi vegetale, în special cele bogate în acizi grași saturați, în urma proceselor industriale, pot reprezenta un pericol pentru sănătatea umană.

Cererea în creștere de produse alimentare sănătoase la nivel european începe să intre pe un trend ascendent începând cu anul 2010, lucru care a condus ca la nivelul cercetării în agricultură să fie investite eforturi importante în ameliorarea genetică a florii-soarelui, pentru crearea de hibrizi ce prezintă conținut ridicat de acid oleic, bogat în grăsimi mononesaturate și omega 9, cu un impact benefic asupra sănătații omului. În piață existau hibrizi de floarea soarelui mid oleic spre high oleic, cu un conținut mediu de 78% acid oleic, producțiile obținute nefiind la nivelul clasicilor hibrizi linoleici.

În 2016, Syngenta lansează pe piața din România, trei hibrizi de tip high-oleic, SY Experto, Talento și SY Gracia CLP, ce redefinesc performanța geneticii în acest segment, în doi ani de la lansare oferind producții ridicate, la nivelul hibrizilor linoleici, cu un potențial genetic de 91-92% acid oleic, valorile medii obținute de fermieri fiind de 84-86%.

Cei care lucrăm în agricultură știm că, în culturile noastre, floarea soarelui își găsește loc în rotație, oferind siguranță și profit, prin prisma producțiilor obținute și a prețurilor relativ constante de valorificare.

Un alt aspect ce a oferit un plus de profitabilitate acestei culturi, a fost diferența de preț premium oferită suplimentar pentru producția de floarea soarelui high oleic. Procesatorii și cei interesați de achizitia acestui tip de semințe oleaginoase, pe fondul cererii crescute de ulei high oleic din partea industriei alimentare, au oferit fermierilor bonficații importante.

Acest tip de ulei, prin caracteristicile sale, se pretează perfect în industria alimentară, cu durată lungă de viață la raft, având o stabilitate superioară la oxidare și temperaturi înalte.  

În acest lanț încă de nișă al uleiului high oleic, cererea ințială de semințe de floarea soarelui adresată fermierului de către procesator survine ulterior cererii de ulei primite de acesta din industria alimentară, care la rândul ei, își stabilește necesarul de materie primă în baza estimărilor de consum din piața de retail.

Această complexitate a întregului lanț de producție (producătorul de material genetic, fermierul, procesatorul, industria alimentară, consumatorul final și politicile comune UE) creează lipsa de predictibilitate în fiecare segment din lanț, ceea ce afectează atât cererea cât și oferta.

Pentru anul 2018, toate previziunile sunt pe un trend ascendent, în piață existând deja vehiculate bonificații de preț pentru acest tip de semințe, în linie cu bonificațiile oferite la momentul recoltării florii soarelui high oleic în 2017, ceea ce denotă o tendință liniară de creștere a cererii de ulei sănătos.

Estimăm că până în anul 2020, consumul mondial de ulei high oleic va crește în medie cu 8.1% la nivel mondial și 10.2% la nivel european, floarea soarelui reprezentând principala sursă de ulei high oleic (58% din volumul total), conducând la un areal necesar cultivării de 1,000,000 ha.

Respectați procesul de cultivare în fermă în vederea obținerii unei producții cu indici de calitate optimi procesării ca ulei high oleic:

Vă recomandăm să cultivați cu încredere hibrizii de floarea soarelui high oleic Talento, SY Experto, SY Gracia CLP, deoarece puteți obține:

  • Oferte de preț premium pentru producția de floarea soarelui high oleică;
  • Un mod de a creşte veniturile fermelor pe o piață cu prețuri volatile;
  • Producții ridicate pentru floarea soarelui high oleică similare cu cea linoleică.