Începe o noua eră în fungicide cereale!

Noutăți

Septorioza este una dintre principalele boli din cultura de cereale care poate cauza, în funcție de o serie de factori, pagube de până la 50%.

În primăvară, odată cu reluarea vegetației și creșterea temperaturilor, atacul septoriozei devine mai virulent din cauza timpului redus de incubare a sporilor. Odată cu creșterea plantelor, sporii ajung pe frunzele superioare, provocând noi infecții. Dacă atacul pe frunzele inferioare nu aduce pagube importante, odată cu urcarea spre etajele superioare pierderile provocate de acest agent patogen se transpun direct în pierderi de producție. De aceea, vom acorda o atenție deosebită controlării acestui agent patogen, pentru a proteja ultimele etaje și frunza stindard. Este necesară o aplicare preventivă a fungicidelor pentru a reduce la minimum efectele acestei boli.

Specialiștii Syngenta au desfășurat un proiect de cercetare pentru a înțelege mai bine ciclul de dezvoltare a Septoria și a Puccinia spp. Au desfășurat o intensă muncă de laborator, prin analize la microscop, pentru a vedea care sunt efectele dezvoltării acestor patogeni, atât în interiorul frunzei, cât și la suprafața acesteia. În concluzie, după cum se știa deja, odată ce boala se manifestă la exteriorul frunzei, este prea târziu să o tratezi, și dauna este deja produsă.

După mulți ani de cercetare, Syngenta lansează produsul Elatus Era, fungicid pe bază de Solatenol™, cu aplicare de la începutul alungirii paiului până la sfârșitul înfloritului.

Elatus Era este un produs puternic, care, odată aplicat, are atât efect preventiv, cât și curativ și eradicativ asupra septoriozei și a celorlalți agenți patogeni. Este nevoie de un produs capabil să combată eficient, chiar și eventualele forme de rezistență apărute în câmpurile fermierilor, cu flexibilitatea în alegerea perioadei de aplicare, dar și a dozei aplicate, care să dea libertatea specialistului din fermă sa aleagă doza potrivită fiecărei sole, în funcție de gradul de atac al agenților patogeni.

Practica agricolă ne-a dus la concluzia că nici o solă nu seamănă cu alta, o solă semănată devreme va fi diferită de una semănată târziu. Grâul semănat în monocultură tot timpul va avea nevoie de o atenție deosebită, de o doză mai mare de fungicid sau de un tratament în plus.

Elatus Era este un produs consistent care păstrează ce este mai bun din efectele deja consacrate ale triazolilor, dar care conține și o nouă substanță activă din altă grupă chimică. Dovedește eficacitate excepțională an de an, atât în câmpurile noastre, cât și în testele făcute de instituții independente.

Deasemenea, Elatus  Era este un produs complet, care îmbină ultimele tehnologii în materie de formulare și adjuvanți încorporați și care beneficiază de sinergia celor mai eficiente substanțe active din grupa triazolilor, respectiv a SDHI. Odată  aplicat pe plantă, este eficace, chiar dacă survin ploi la scurt timp de la aplicare. Nu se degradează la lumina solară și are o acțiune în plantă atât translaminară, cât și sistemică.

Nu a fost ușor, nu am făcut compromisuri, am investit pe lângă resurse financiare, timp, talent și multă determinare pentru a oferi fermierilor un produs cu adevărat Puternic, Consistent și Complet pentru cultura de cereale păioase – Elatus Era.

Elatus Era are în componența sa cea mai eficientă substanță activă din grupa nouă SDHI (Inhibitor deHidrogenază) și anume Solatenol™, combinată cu cel mai eficient triazol de pe piață, Proticonazol, sinergia celor 2 substanțe active făcând din Elatus Era un produs greu de egalat ca eficacitate pe cerealele păioase în următorii ani.