Întâlnirile tehnice OptiTech® dedicate pomiculturii și viticulturii

Noutăți

În perioada verii, Syngenta a fost alături de pomicultorii și viticultorii români din mai multe zone ale țării în cadrul seriei de întâlniri tehnice OptiTech® dedicate programelor tehnologice și instruirilor privind utilizarea în siguranță și tehnicile de aplicare corectă a produselor de protecția plantelor. Întâlnirile tehnice s-au desfasurat în mai multe județe din țară precum Satu Mare, Argeș, Alba, Bistrița, Arad și au prilejuit o ocazie bună pentru prezentarea și abordarea mai multor subiecte de interes pentru fermierii prezenți. La evenimente au participat și reprezentanți ai fitofarmaciilor, distribuitori locali, autorități locale. Au fost prezentate programele tehnologice de protecție pentru pomi și viță de vie, iar cei prezenți au putut afla direct de la specialiștii companiei recomandările și sfaturile pentru combaterea agenților patogeni și dăunătorilor în condițiile unui an cu multe provocări.

Syngenta a venit în întâmpinarea fermierilor din diferite zone ale țării cu soluții la principalele probleme semnalate în acest an: portofoliul de produse pentru combaterea rapănului BRAVO®, CHORUS®, SCORE®, pentru combaterea făinării TOPAS®, SCORE®, THIOVIT JET® iar pentru combaterea cydiei, produsul AFFIRM OPTI®. Pomicultorii români din zona de vest a țării (Sebeș, Alba, Sibiu) s-au confruntat cu problema rapănului, în special infecțiile secundare apăute datorită precipitațiilor abundente din luna iulie, probleme cu fainarea, dăunători (acarieni și afide) și monilioza la sâmburoase. În partea de centru a țării, în zona Bistrița, Reghin au fost raportate multe probleme asociate grindinii, probleme în prima parte a perioadei de vegetație precum făinarea, prezența dăunătorilor (afide) și monilioza în a doua parte a perioadei de vegetație.

În cazul întâlnirilor organizate cu viticultorii români, au fost abordate subiecte legate de distanța dintre tratamente pentru asigurarea unei protecții sporite pe toată perioada de vegetație și importanța respectării dozei la suprafața aplicată. Au fost abordate și probleme specifice precum prezența în prima parte a perioadei de vegetație a acarienilor eriofizi unde soluția recomandată de Syngenta este produsul VERTIMEC®, apariția putregaiului negru unde soluția recomandată sunt produsele TOPAS® și DYNALI®. Pentru combaterea făinării, soluția recomandată este folosirea produselor THIOVIT JET® TOPAS®, DYNALI® și UNIVERSALIS®. În strategia combaterii moliei, un factor important pentru succes este monitorizarea cu capcane feromonale, dar și protecția cu produse dedicate, cum este produsul AFFIRM®. Anul acesta s-au semnalat probleme cu apariția putregaiului cenușiu, pentru care recomandarea Syngenta este evidentă: fungicidul SWITCH®. Există o îngrijorare a viticultorilor cu privire la creșterea incidenței fenomenului apariției fitoplasmozelor viței de vie și a cancerul bacterian, probleme ridicate în special in vestul țării în zona Podgoriei Miniș din județul Arad.

În cadrul sesiunii de instruire privind utilizarea corectă și în siguranță a produselor de protecția plantelor a fost pus accent pe importanța purtării echipamentului individual de protecție și recomandări privind tehnicile de aplicare a produselor pentru creșterea eficienței combaterii boliilor și dăunătorilor și eficientizarea utilizării produselor de protecția plantelor. Instruirile s-au concentrat pe tehnicile de aplicare – calibrarea corecta a echipamentului de stropit, verificarea uniformității aplicării volumului de soluție, reducerea derivei prin alegerea corectă a tipurilor de duze și utilizarea hârtiei hidrosensibile oferite de Syngenta pentru verificarea eficienței distribuției soluției de stropit în cultură.

Syngenta rămâne un partener de încredere pentru cultivatorii de pomi și viță de vie din România și își propune să vină în continuare în întâmpinarea cerințelor și nevoilor fermierilor cu un portofoliu performant și consiliere personalizată, acordând importanță recomandărilor privind utilizarea în siguranță și eficientă a produselor de protecție a plantelor. În perioada imediată, Syngenta va organiza astfel de întâlniri cu legumicultorii din principalele bazine legumicole din țară.
Începând cu acest an, fermierii pot urmări recomandările și pot afla mai multe informații despre programele tehnologice Syngenta și pe pagina oficiala de Facebook a companiei la https://www.facebook.com/syngentaromania