Recomandări pentru reuşita culturii de rapiţă de toamnă

Noutăți

Cheia pentru reuşita culturii de rapiţă de toamnă o reprezintă semănatul corespunzător, alături de precipitațiile căzute în perioada imediat următoare. În cele ce urmează avem câţiva paşi care odată urmaţi ne cresc simţitor şansele la o cultură bună încă din toamnă.

Pregătirea patului germinativ. Datorită diametrului foarte mic al seminței, de câţiva milimetri, cultura de rapiţă necesită o atenţie deosebită la pregătirea patului germinativ. Perioada dintre recoltarea cerealelor păioase, premergătoarea principală a culturii de rapiță şi semănat este de obicei foarte călduroasă, de aceea pregătirea trebuie să fie facută fie imediat după recoltarea cerealelor, fie după o ploaie pentru a nu scoate bolovani care ulterior sunt dificil de sfărâmat. Deoarece patul germinativ trebuie să asigure pe lângă un semănat la o adâncime uniformă şi un răsărit uniform recomandăm ca ultima trecere cu combinatorul să fie facută superficial. Astfel veți putea avea umiditate uniformă la nivelul seminţei, obţinând o tasare uşoara la 3-4 cm și un strat afânat la suprafaţă. Nu recomandăm multe treceri la pregătirea patului germinativ - este de preferat să rămână câţiva bulgări cu diametrul mic. O trecere în plus ne poate aduce o tasare suplimentară și distrugerea în timp a texturii solului, care la o ploaie însemnată favorizează formarea crustei.


Epoca de semănat. Doarece toamna nu mai este la fel de ploioasă cum eram obişnuiţi, epoca de semănat la rapiţă s-a mărit, fermierii împărțindu-se în 2 categorii: cei care seamănă foarte devreme, în uscat, pentru ca la prima ploaie să aiba o răsărire uniformă, si cei are așteaptă o ploaie pentru a putea pregăti și semăna.

Semănatul devreme este o metodă bună în condiţiile în care semănăm într-un pat germinativ uscat - dacă avem umiditate la unele semințe ele vor germina şi vor muri ulterior datorită lipsei de apă. De obicei este necesară aplicarea unui regulator de creștere în stadiul de 6-8 frunze – produsul recomandat de Syngenta este Toprex. Riscul semănatului devreme în uscat îl reprezintă o ploaie de 2-3 litri, suficientă pentru germinarea seminţelor, dar nu de ajuns pentru o plecare bună în vegetaţie - mare parte din plante pot muri dacă în 1-2 săptămâni nu survine o altă ploaie.

Cei care preferă să aștepte precipitaţiile pentru a semăna depind de perioada în care vin acestea, deseori întârziindu-se epoca optimă. Deasemenea, odată cu pregătirea patului germinativ mai pierd o parte din apă prin lucrările solului. Dacă toamna este lungă plantele pot intra corespunzator în iarnă, iar pentru a fi siguri de aceasta vom alege un hibrid cu plecare foarte bună încă din toamnă precum Vesuvio.

 

Norma de semănat. Numeroase studii ne arată că datorită ramificării puternice rapiţa necesită densităţi reduse. De aceea vă sfătuim să urmaţi recomandările companiilor producătoare de seminţe în alegerea densităţii corecte. Syngenta recomandă pentru hibrizii de rapiţă TehnicVesuvio şi Harnas o densitate de 50 boabe germinabile pe metru pătrat. Deoarece cantitatea de sămânţă la hectar poate varia de la 2 la 6 kg/ha, adică de la simplu la triplu, şansele să semănaţi o cantitate mult mai mică sau mult mai mare sunt foarte mari: consultați cu mare grijă MMB-ul semințelor dumneavoastră la fiecare hibrid precum şi la acelaşi hibrid în cazul în care avem saci din loturi diferite. O samânţă cu un MMB mai mic are aceleaşi şanse de reuşită cu condiţia sa fie semănată corespunzător: la o adâncime mai mică şi cu o normă de semănat adecvată.

Syngenta vine în sprijiniul dumneavoastră cu informații privind norma de semănat adecvată culturii de rapiță. Aceasta este calculată în tabelele de mai jos în kg/ha pentru diferite germinaţii şi valori ale MMB-ului - densitate de 50 boabe germinabile pe metru pătrat (tabelul 1) şi 60 de boabe germinable pe metru pătrat (tabelul 2). Valoarea purităţii luate în calcul este de 99%.

Semănatul la densităţi mult prea mari aduce pierderi de producţie. De aceea vă recomandăm pregătirea patului germinativ și nedepăşirea unei densități de 60 de boabe germinabile pe metru pătrat, chiar şi în condiţii mai rele de vreme sau în cazul existenței presiunii de dăunători. În cazul în care aveţi presiune mare de dăunători de sol vă recomandăm tratarea seminţei de rapiţă cu insecticide omologate.

Adâncimea de semănat este deasemenea un factor important pentru un răsărit uniform. Adâncimea de semănat recomandată este de 2-3 cm și se ajustează în funcţie de tipul de sol şi de MMB-ul seminţelor. Pentru a beneficia de apa din sol unii fermieri încearcă să semene la adâncime mai mare. Nu este recomandat semanatul la o adâncime mai mare de jumătate din valoarea MMB-ului seminţelor din lotul respectiv - la un MMB de 8g putem semăna până la maxim 4 cm adâncime.


Lucrări ce se efectuează imediat după semănat: tăvălugitul și erbicidarea preemergentă.

Tăvălugitul se recomandă pentru punerea în contact a seminţei cu solul. Este de preferat un tăvălug cu zimţi - se foloseste cu precădere pe solurile uşoare, dar și pe cele grele în condiţii de uscăciune şi pregătire proastă a terenului.

Erbicidarea preemergentă este soluția cea mai sigură pentru menținerea culturii curate de buruieni până la acoperirea completă a terenului. Syngenta vine în întâmpinarea dumneavostră cu 2 produse, Brasan și Teridox, erbicide ce se aplică preemergent în funcţie de spectrul de buruieni pe care știți că îl aveţi pe solele dumneavoastră.