Semănatul în epoca optimă a culturii de porumb

Noutăți

Pentru a se dezvolta și a asigura o productivitate ridicată, porumbul are nevoie de condiții climatice bune, de un sol fertil, bine drenat, aerat și de un bun management al culturii. Pentru a asigura hibrizilor atingerea potențialului de producție maxim, trebuie să le oferim un start în vegetație bun, prin asigurarea unei răsăriri uniforme.

Perioada optimă de semănat este determinată de temperatura solului, de umiditate, de hibridul utilizat și de istoricul solei respective (presiunea de boli, dăunători și buruieni).

Pentru a germina, semințele de porumb au nevoie ca în sol să fie cel puțin 10°C, de aceea recomandăm începerea semănatului atunci când temperatura solului este de cel puțin 8°C, urmată de o perioadă cu temperaturi pozitive.

Semănatul timpuriu ne oferă șansa unor producții mai ridicate, deoarece avem în sol umiditatea necesară încolțirii semințelor, evităm stresul termic din perioada înfloritului și putem gestiona mai bine calitatea și nivelul lucrărilor agricole la nivelul fermei.

Semănatul prea devreme duce la răsărire neuniformă, la putrezirea semințelor în pământ, la o îmburuienare mare a solei și implicit la pierderi mari de producție.

Adâncimea de semănat variază în funcție de tipul de sol.

Recomandarea noastră este de 5 cm pentru solurile grele (argiloase, argilo-lutoase), pentru a conserva energia seminței și a facilita răsărirea, iar pentru solurile ușoare (nisipoase) recomandăm 7-10 cm, pentru a le putea permite rădăcinilor să se atașeze bine în sol și a preveni căderea ulterioară a plantelor. Este foarte important să asigurăm o adâncime de semănat uniformă pe toată parcela, deoarece variațiile adâncimii duc la răsărire neuniformă, iar plantele care răsar mai tarziu nu vor reuși să concureze cu celelalte pentru apă, nutrienți, lumină și spațiu, ceea ce va duce la scăderi de producție.

Densitatea de semănat se stabilește în funcție de potențialul biologic al hibridului utilizat, de indicii de calitate ai seminței, de calitatea patului germinativ, de epoca de semănat, de tehnologia utilizată și de fertilitatea solului.

Recomandarea noastră, pe grupe de maturitate, este următoarea :

- hibrizi timpurii 65 000-72 000 plante recoltabile la hectar

- hibrizi semitardivi 65 000-70 000 plante recoltabile la hectar 

- hibrizi tardivi 60 000-65 000 plante recoltabile la hectar