Forumul OptiTech pentru viticultură - ediția a 4-a | Syngenta

You are here

Forumul OptiTech pentru viticultură - ediția a 4-a

Evenimente
15.12.2016
România, toate regiunile

Cea de a IV-a ediție a Forumului OptiTech pentru Viticultură a avut loc în data de 15 decembrie 2016 la Hotelul Internațional din Sinaia şi a reunit importanți specialiști din domeniul viticol, dar și reprezentanți ai presei agricole.

 

Temele abordate au fost selectate din propunerile forumului de anul anterior, incluzând prezentări despre fitoplasmoze şi vectorii de transmitere, mana viţei de vie, cei mai periculoşi acarieni ai viţei de vie, dar şi cele mai eficiente soluții pentru combaterea lor, tehnicile de aplicare în culturile de viţă de vie şi încheind cu starea fitosanitară la nivel naţional. Specialiştii Syngenta care au detaliat aceste teme sunt Akos Forrai - Asset manager şi Technical Crop Expert Sud-Estul Europei, Simon Arnsek - Asset manager şi Technical Crop Expert Sud-Estul Europei, George Andron - Key account manager, Iulian Zafiu - Reprezentant tehnic, Livia Roşu - Reprezentant tehnic, Andreea Iacobescu - Manager campanii culturi speciale şi Mircea Mărmureanu - Consultant tehnic viţă de vie.

 

Un subiect de foarte mare interes pentru viticulturori a fost schema de tratament recomandată în ţări vecine pentru controlul fitoplasmozelor și vectorilor de transmitere. Prezentarea a fost susținută de Akos Forrai, împreună cu Andreea Iacobescu: “În anumite țări, unde gradul de infestare este foarte mare, a devenit obligatoriu pentru viticultori să folosească Actara și în unele cazuri chiar se primesc subvenții din partea Guvernului pentru folosirea acestui produs. Actara este omologat pentru combaterea cicadelor în Ungaria, Slovenia, Italia și Croația. Știind ca viile afectate nu pot fi vindecate, trebuie să ne concentrăm acțiunile către vectori. Recomandarea este ca atunci când sunt indentificate simptomele tipice pe lăstari, vița afectată să fie etichetată pentru monitorizare și pentru a evita răspândirea în plantație. Dacă infecția este foarte severă, o tăiere puternică în partea de jos ar putea să ajute, dar nu poate garanta vindecarea.”

Despre mana viţei de vie, o problemă majoră în anul 2016 în România, au vorbit Simon Arnsek şi George Andron: „Dacă în trecut, se recomanda ca fungicidele să fie aplicate după începerea sporulării, anticipându-se astfel un efect eradicativ al produsului, acum datorită experienţei dobândite, recomandăm ca aplicarea produselor de protecţie să se facă preventiv, înainte de infecţie, sau cel mult în stadiul incubării, pentru a asigura atât un control mai bun al patogenului, dar şi pentru a nu crea forme de rezistenţă” a menţionat Simon Arnsek. „Cea mai păgubitoare formă de atac cu mană se manifestă pe inflorescenţe, care pot fi total distruse. Boabele sunt atacate de la formarea lor până la intrarea în pârgă. Programul tehnologic Syngenta pentru combaterea manei viţei de vie include produsele Ridomil Gold - 2,5 kg/ha, Universalis - 2 l/ha şi Pergado F - 2,5 kg/ha”, a continuat el.

Despre utilizarea în siguranță a produselor de protecţia plantelor şi despre tehnicile de aplicare în culturile de viţă de vie a vorbit Iulian Zafiu, iar în încheierea forumului, Mircea Mărmureanu a prezentat starea fitosanitară la nivel naţional.

Anul acesta am adunat în sala de prezentări un segment important din viticultura românească, estimăm că ne-am adresat către 15% din totalul suprafeţei de vie din România. Ne dorim ca de la an la an numărul participanţilor la acest forum să crească, de aceea ne propunem să venim anual cu soluţii la problemele ridicate de viticultori la forumul anului anterior. În această idee, am adunat deja propunerile de subiecte care se vor regăsi pe agenta Forumului anului 2017”, a concluzionat Andreea Iacobescu.