Controlul lupoaiei în cultura de floarea-soarelui. Menținerea potențialului de producție.

Sunflowers

A.I.R.™ este cel mai avansat și versatil sistem de producție cu toleranța la erbicide disponibil în prezent. Acesta a fost conceput pentru a ajuta fermierii să facă față provocărilor reprezentate fie de buruienile din culturile de floarea-soarelui, fie de lupoaie, buruiana parazit foarte dificil de controlat , pentru a proteja potențialul de producție al hibrizilor cultivați. 

Hibrizii A.I.R.™ reprezintă o evoluție a tehnologiei de control al buruienilor, ce oferă mai multe opțiuni și flexibilitate, prin toleranța plantelor de floarea-soarelui atât la erbicidele pe bază de tribenuron-metil, cât și pe bază de imazamox, două dintre cele mai eficiente soluții de control al buruienilor. Hibrizii noi aparținând tehnologiei A.I.R.™ permit controlul unei game largi de buruieni care apar în cultură, atât al buruienilor graminee, al buruienilor cu frunză lată, cât și al lupoaiei, cu aplicare în post-emergență.

 

Lupoaia. O buruiană parazit problemă  

Făcând parte din familia Orobanchaceae, lupoaia (Orobanche cumana) este o plantă erbacee mică ce acționează ca o buruiană parazit, și este una dintre cele mai greu de controlat dintre toți bioagresorii care afectează culturile de floarea-soarelui din Europa. Lupoaia a evoluat din Orobanche cernua, parazitând plantele sălbatice din zonele mediteraneene, transferându-se la culturile de floarea-soarelui. În prezent, aceasta reprezintă o amenințare pentru producția de floarea-soarelui în multe țări. Parazitul interferează cu metabolismul plantei gazdă și absoarbe într-un mod activ rezervele de nutrienți și apă ale acesteia. Plantele de floarea-soarelui infestate prezintă simptome similare celor afectate de secetă și deficiențe de nutriție, de exemplu: ofilirea, creșterea redusă și dezvoltarea diminuată. Infestarea puternică poate avea drept urmare reducerea semnificativă a producției, chiar și pierderea totală a acesteia, prin epuizarea plantei de floarea-soarelui înainte de înflorire. Germinarea semințelor de lupoaie este declanșată de recunoașterea stimulanților din rădăcina plantei de floarea-soarelui. După germinare, rădăcina parazitului crește spre rădăcina gazdei, unde se atașează de țesutul vascular și se formează un nodul subteran din care se dezvoltă ulterior tulpinile supraterane cu inflorescențe.

 

Răspândirea semințelor este foarte adaptată

Semințele de lupoaie produse în număr foarte mare (până la 100.000 per plantă) sunt foarte electrostatice, și din acest motiv se atașează cu ușurință de particulele de sol din jurul lor. Semințele plantei parazite cad aproape de planta de lupoaie, iar o parte dintre ele pot rămâne latente în sol până la 10 ani, până când găsesc o planta gazdă. Restul semințelor sunt dispersate prin intermediul  vântului, apei, animalelor sau utilajelor agricole. Dispersia semințelor este influențată și de practicile agricole și de cultură. Având la dispoziție toate aceste mecanisme diferite de transfer și reinfecție, parazitul are succes și este foarte adaptat pentru a coloniza rapid câmpuri noi, devenind o mare provocare pentru fermieri.


Combaterea cu ajutorul erbicidelor

Erbicidele sistemice sunt singura opțiune viabilă, deoarece lupoaia folosește nutrienți și apă, preluându-le de la gazda sa. Astfel, parazitul poate absorbi erbicidul doar indirect, prin intermediul plantei de floarea-soarelui, iar prin urmare, aceasta trebuie să fie tolerantă la erbicid.

Erbicidele de contact sunt complet ineficiente în combaterea lupoaiei, deoarece infecția are loc sub pământ, iar erbicidele nu pot ajunge la noduli. Nici erbicidele sistemice care inhibă fotosinteza sau metabolismul pigmenților nu funcționează, deoarece parazitul nu este fotosintetic, deci nu are clorofilă.

 

A.I.R.™ o soluție versatilă pentru controlul lupoaiei 

În prezent, singura soluție care oferă un control eficient și durabil al lupoaiei este combinația dintre utilizarea unor hibrizi cu toleranța genetică la lupoaie și la imidazolinone, împreună cu un erbicid pe bază de imidazolinone, soluție oferită prin sistemul de producție A.I.R.™.

Cele mai bune rezultate în controlul chimic al lupoaiei sunt obținute, de obicei, printr-o singură aplicare foliară la doza indicată. În cazurile în care lupoaia se atașează de gazdă într-un stadiu incipient de creștere, o aplicare fracționată poate fi eficientă, dacă eticheta produsului permite acest lucru. Combinând toleranța genetică și erbicidele pe bază de imidazolinone, aplicate pe hibrizi toleranți la erbicid, precum sistemul de producție A.I.R.™, se poate controla eficient și durabil lupoaia, în fiecare sezon.

A.I.R.™ oferă producătorilor agricoli o soluție flexibilă ce permite ca tratamentele cu erbicide să fie utilizate și adaptate conform nevoilor specifice fiecărei sole, folosind doar cât este necesar pentru atingerea obiectivelor de combatere a buruienilor, profitând la maximum de fiecare tratament și protejând investiția în cultură. Hibrizii A.I.R.™ permit un control sustenabil al lupoaiei prin combinarea toleranței genetice la lupoaie cu aplicarea erbicidului cu imazamox.

SY Futura AR este primul hibrid de floarea-soarelui destinat cultivării în tehnologia A.I.R.™. Acesta a fost atent selecționat pentru buna adaptabilitate la condițiile de cultură din România, având o bună toleranță a plantelor pentru erbicidele calificate A.I.R.™. SY Futura AR are un potențial productiv ridicat, tolernață la toate rasele de mană cunoscute în România și la lupoaie până la rasa F.

Listego®Pro este erbicidul Syngenta calificat A.I.R.™, care asigură controlul lupoaiei, având la bază substanța activa imazamox. 

 

A.I.R.™ Un sistem durabil cu cele mai bune caracteristici agronomice.

Controlul durabil al lupoaiei necesită strategii integrate de management a buruienilor, care combină toleranța genetică, erbicide eficiente și bunele practici agronomice.

Astfel, managementul lupoaiei, include:

  • Prevenirea introducerii lupoaiei pe terenurile neinfestate și reducerea rezervei de semințe pe terenurile infestate.

  • Evitarea dispersiei și utilizarea de practici agronomice pentru ca semințele de lupoaie să rămână la suprafață. (semănat direct sau lucrări superficiale ale solului) 

  • Introducerea în asolament a unor ‘culturi capcană’ cum ar fi cultura de porumb. 

  • Alegerea toleranței genetice, adaptată la rasele de lupoaie prezente.

  • Aplicarea dozei recomandate de erbicid la momentul potrivit, adaptată pentru controlul lupoaiei.

Întrucât momentele optime pentru controlul buruienilor și al lupoaiei pot fi diferite, sistemul A.I.R.™ permite utilizarea diferitelor erbicide calificate A.I.R.™  în programul de combatere a buruienilor pentru a controla eficient atât buruienile, cât și lupoaia. 

A.I.R.™ și LISTEGO ® ️PRO sunt mărci comerciale ale unei companii din grupul Syngenta .