Hernia rădăcinilor de varză și soluțiile Syngenta

Semințe legume

Hernia rădăcinilor, produsă de Plasmodiophora brassicae, este o boală cauzată de o ciupercă ce afectează cruciferele: varză, conopidă, ridichi, hrean, gulie, broccoli și alte culturi; cele mai afectate plante sunt cele cultivate în soluri acide, în zone ploioase și, din nefericire, în stadiu incipient, simptomele sunt dificil de observat, întrucât rădăcinile sunt primele afectate prin apariția unor tumori, îngroșări,umflături, fie pe toată lungimea lor, fie doar pe anumite porțiuni. Ulterior, întreaga plantă este afectată, creșterea este încetinită, frunzele își schimba culoarea către galben sau roșiatic, iar rădăcinile nu mai sunt fine și subțiri, ci se umflă și se deformează determinând pierderi semnificative de producție.

Pentru că hernia se dezvoltă în soluri acide (valori ale pH-ului de 5 – 6,5 favorizează infecția), se recomandă creșterea și menținerea nivelului pH-ului în jurul valorilor de 7,2 – 7,3, acesta fiind un interval optim pentru majoritatea culturilor de legume; nici creșterea nivelului pH-ului la o valoare prea ridicată nu este benefică, întrucât solurile alcaline pot afecta creșterea plantelor ne-crucifere.

În funcție de cât de acid este solul, ciuperca formată în sol poate supraviețui timp de peste 15 ani sub formă de spori durabili.

Întrucât măsurile de control împotriva herniei sunt în general legate de prevenire, după mai mulți ani de cercetare și testare, Syngenta a integrat în hibrizii de varză albă și conopidă toleranța la hernie, asigurând protecție și pe solurile deja infectate.

În portofoliul Syngenta pot fi regăsite mai multe varietăți de varză, cu perioade diferite de vegetație, ce prezintă toleranță ridicată la hernie.

  • Kilagreg F1 este un hibrid timpuriu de varză cu perioadă de vegetație de 70 de zile, recomandat pentru culturile de primăvară și vară; formează căpățâni  rotunde, cu cotor scurt și greutate medie de 2,5 – 3 kg.
    kilagreg_f1_varza_toleranta_hernie
  • Kilaherb F1 este un hibrid de varză albă cu perioadă de vegetație de 90 – 100 de zile, recomandat pentru cultura de toamnă; Se remarcă printr-o uniformitate deosebită în cultura, căpățânile având o greutate medie de 3 kg. Kilaherb F1 este pretabil și pentru depozitare pe termen scurt (1 – 3 luni).
  • kilaherb_varza_toamna_toleranta_hernie
  • Kilajack F1 reprezintă o noutate în portofoliul Syngenta fiind un hibrid de varză recomandat pentru cultura de vară - toamnă, cu perioadă de vegetație de 90 de zile. Căpățânile au o greutate medie de 3 kg, sunt compacte și dense, cu o calitate internă foarte bună. Kilajack F1 este pretabilă atât pentru consum în stare proaspătă, cât și pentru procesare.
  • kilajack_Varza_Toamna_toleranta_hernie
  • Kilacees F1 este un hibrid de varză albă ce se testează în marile bazine legumicole afectate de hernie; acesta are o perioadă de vegetație de 85 – 90 de zile, fiind recomandat pentru culturile de vară și toamnă. Căpățânile au o greutate medie de 3 kg, sunt uniforme și compacte, cu o calitate internă foarte bună. Kilacees F1 se diferențiază prin toleranță ridicată la ofilirea vasculară, iar în loturile de cercetare s-a observat o toleranță foarte bună la atacul de trips.
  • Kilacees_Varza_toleranta_hernie
  • Clapton F1 este un hibrid de conopidă cu perioadă de vegetație de 90 de zile ce prezintă siguranță atât pe solurile infestate cu hernie, cât și pe solurile sărace în elemente nutritive. Căpățânile sunt dense, au culoare albă, foarte atractivă pentru consumatori și se remarcă printr-o capacitate foarte bună de autoacoperire.
  • clapton_conopida_toamna_toleranta_hernie.