Cheia pentru controlul buruienilor în cultura cartofului

Arcade este noul erbicid din portofoliul Syngenta dedicat în mod special culturii cartofului. Este un erbicid selectiv, pelicular, cu mare flexibilitate în aplicare din preemergenţă până în postemergenţă timpurie, recomandat pentru controlul gramineelor anuale şi dicotilelor.

Este un erbicid selectiv, pelicular, cu mare flexibilitate în aplicare din preemergenţă până în postemergenţă timpurie, recomandat pentru controlul gramineelor anuale şi dicotilelor.

Doza recomandata este 4-5 l/ha (pentru varietăţi de cartof sensibile la metribuzin se foloseste preemergent în doza de 4 l/ha). Acţiunea lui Arcade este întărită de o bună pregătire a terenului şi o bună umiditate a solului.

Flexibilitatea produsului constă în diferitele momente în care poate fi aplicat:

  • preemergent, cel mai bun moment de aplicare,
  • la răsărire,
  • saupostemergent timpuriu, până la înălțimea culturii de maxim 5 cm sau faza de rozetă, moment în care buruienile să nu fie încă răsărite.


Eficacitatea lui Arcade a fost testata în peste 80 de locaţii în Europa, iar rezultatul a fost un control de peste 90% al buruienilor, spectrul de combatere fiind foarte larg. Această performanţă se datorează îmbinării a două substanţe active, care se potenţează reciproc: prosulfocarb + metribuzin.

Prosulfocarbul asigură un control selectiv al buruienilor în preemergenţă, printr-un mod dublu de pătrundere în plantă prin coleoptil şi sistemul radicular, prevenind germinarea şi creşterea buruienilor sensibile. Mai jos sunt prezentate vizual cele două moduri de acţiune asupra buruienilor.


Necrozează frunza și oprește creșterea ei din coleoptilInhibăcreșterea rădăcinii

Arcade a dovedit eficacitate mai bună faţă de standard atât în preemergenţă, cât şi în postemergenţă timpurie.

Punctele forte în spectrul de combatere:

· Buruieni dicotiledonate:Amaranthus blitoides(ştir blitofoliar),Amaranthus retroflexus(ştir),Chenopodium album(spanac sălbatic),Galium aparine(turiţă, lipicioasă),Polygonum convolvulus(hrişcă urcătoare),Polygonum lapathifolium(iarbă roşie),Polygonum persicaria(iarbă roşie),Senecio vulgaris(spălăcioasă),Solanum nigrum(zârna),Viola arvensis(viorea sălbatică)

· Buruieni monocotiledonate anuale:Echinochloa crus-galli(iarba bărboasă),Setaria viridis(mohor).

În rotaţia clasică a culturilor în anul următor, orice altă cultură poate urma după o cultură de cartof tratată cu Arcade.

Mai mult control al buruienilor, mai multă flexibilitate în aplicare, protecţie îndelungată, mai mult profit!