Mana cartofului, o problemă de rezolvat în 4 pași

Info boli

Programul de combatere al manei la cultura de cartof trebuie sa ia în considerare evoluția specifică a bolii în fiecare stadiu de dezvoltare a culturii.

  

Pornind de la acest principiu, în combaterea manei la cartof se identifică 4 perioade distincte.

1. Faza de răsărire-rozetă

În această fază, riscul de apariție timpurie a manei crește în condiții de umiditate, când mana se răspândește preponderent prin zoosporii mobili. Aceștia pot proveni de la tuberculii de sămânță afectați deja de mană, samulastră sau tuberculii bolnavi rămași în sol, în care iernează și de la care se produce infecția primară. Când umiditatea din sol crește, zoosporii se deplasează cu ușurință către suprafața solului și infectează părțile aeriene ale plantei.

Soluția Syngenta Coprantol™ Duo

Un tratament activ împotriva zoosporilor din sol cu un fungicid de contact pe baza de Cupru cum este Coprantol™ Duo protejază frunzele de la baza tufei (prima infecție pornește de la tuberculii mamă infectați) apoi trece treptat pe frunzele superioare.

Beneficiile cuprului sunt de necontestat, deoarece combate și alte tipuri de fungi prezenți în cultura cartofului încă din primele stadii de infecție.

Datorita formulării lui Coprantol™ Duo, efectul retardant este redus. Acesta nu este o înlocuire a unui tratament sistemic timpuriu, ci asigură culturii protecție înca din primele faze de vegetație.

Coprantol™ Duo este un fungicid de contact de tip multi-side eficient în controlul manei și alternariozei la cartof. Beneficiază de o formulare unică a două forme de cupru cu acțiune sinergică hidroxid și oxiclorură de cupru. Acest amestec a fost creat pentru a maximiza beneficiile celor două forme de cupru: acțiunea rapidă a hidroxidului și persistența în timp a oxiclorurii.

2. Creșterea rapidă a tulpinii

Această fază reprezintă cu aproximație, perioada primelor 20-30 zile de creștere rapidă a culturii, când provocarea principală este de a proteja rapid noile creșteri împotriva invaziei sporilor.

Soluția Syngenta Ridomil Gold® MZ 68WG

Este recomandabil ca în acest stadiu să se utilizeze produse sistemice pentru a proteja noile creșteri, iar cea mai rapidă mișcare în plantă o are Ridomil Gold® MZ.

Ridomil Gold® MZ este un fungicid pentru combaterea manei, cu acţiune dublă: sistemică ascendentă (acropetal) şi de contact. Produsul prezintă un tip de formulare – „pepite” – granule dispersabile în apă, cu caracteristici îmbunătăţite în ceea ce priveşte eficacitatea şi uşurinţa în utilizare.

3. Înflorit dezvoltarea completă a tufei

În această fază creșterea tufei încetinește și se atinge indicele maxim al suprafeței frunzei. De asemenea, cel mai frecvent, boala apare în faza de început a înfloririi cartofului și se răspândește rapid după o perioadă caldă și umedă.

Noile creșteri deși limitate comparativ cu faza anterioară, compensează prin uscarea frunzelor vechi.

De acum obiectivul principal este de a asigura o bună protecție și de a limita formarea unei rezerve de spori, care altfel ar fi sursă importantă de infecție a tuberculilor mai tarziu.

Soluția Syngenta Carial® Star, Revus®, Coprantol™ Duo

Protecția oferită de fungicidele translaminare este adaptată pentru această etapă - produse recomandate fiind Carial® Star, Revus®.

Carial® Star este un fungicid ideal pentru producătorii de cartof, el putând fi utilizat împotriva bolilor cauzate de un spectru larg de ciuperci din clasele oomycete, ascomycete şi deuteromycetes. Carial® Star combină excelent activitatea lui mandipropamid pentru controlul manei cu cea a difenoconazolului pentru a controla şi alternarioza.
Mandipropamid este o substanță activă ce face parte din familia chimică numită mandelamide. Această substanță este caracterizată ca fiind foarte activă împotriva manei. Un mare procent de mandipropamid este absorbit în stratul de ceară, oferind după aplicare o excelentă rezistență la spălare. Mandipropamid este foarte activ împotriva germinației sporilor și inhibă creșterile miceliului ȋn timpul perioadei de incubație. Prezintă activitate sistemică translaminară, asigurând o distribuție uniforma pe ambele fețe ale frunzei.
Difenoconazol este o substanţă activă cu acţiune fungicidă din clasa triazolilor, având proprietăți sistemice. Ea pătrunde rapid în părțile verzi ale plantei prin frunze și tulpini și este stocată în plantă. Difenoconazol acționează preventiv (protector) și oprește infecțiile existente (curativ).

De asemenea la acest stadiu este important să luăm în calcul faptul că, Cuprul, pe lângă controlul ce il oferă asupra manei, este recomandat ca și tratament preventiv împotriva bacteriozelor. Coprantol™ Duo este recomandat și la acest stadiu de dezvoltare.

4. Maturitate și îmbătrânire

Pe masură ce tulpina se maturizează, producția de spori provenită de la o leziune provocată de mană, poate deveni excesivă, mărind riscul infectării tuberculilor prin antrenarea de către apa din precipitații a sporilor de la părțile aeriene către sol.

În acest stadiu, aplicarea unui fungicid de contact protejează tuberculii împotriva riscului de infecție târzie cu mană.

Pentru mai multe detalii despre tehnologia Syngenta pentru cultura cartofului, accesați AICI programul tehnologic dezvoltat de specialiștii noștri.