Protecția împotriva putregaiului cenușiu al strugurilor

Info boli

Putregaiul cenușiu este o boală a cărei epidemiologie este extrem de complexă deoarece este rezultatul interacțiunii unui număr mare de factori:

Pentru stabilirea unei strategii corecte de prevenire a atacului de Botrytis cinerea trebuie avute în vedere câteva elemente:

  • cunoaștera elementelor de biologie
  • alegerea celor mai bune momente (fenofaze) de aplicare a tratamentelor fitosanitare
  • utilizarea unor fungicide performante în primele stadii ale infecțiilor
  • măsuri asociate pentru prevenirea atacului

Agentul patogen este o ciupercă saprofită care se dezvoltă pe resturile vegetale, această sursă existând în permanență în plantații. Ciuperca devine parazită atunci când substratul saprofit se află în imediata vecinătate a organelor verzi, în mod deosebit a boabelor intrate în pârgă datorită concentrației (fie ea chiar slabă) în zahăr. Infecția este favorizată de leziunile provocate de molia strugurilor, de crăparea boabelor,de atacul de făinare, insecte (viespi, albine). Agentul patogen este puțin pretențios  față de temperatură, infecțiile având loc între 1ºC și 32ºC, optimum fiid 22º-23ºC. Atacul este favorizat de persistența apei pe struguri și umiditatea relativă ridicată. (80-100%).

Ca mediu inițial pentru focarele de atac pot servi resturile florale rămase pe ciorchine: petale, stamine, polen, boabe avortate. Ploile abundente de după înflorit declanșează atacuri timpurii încă de la formarea boabelor.

Ca momente pentru aplicarea tratamentelor specifice se consideră 4 fenofaze critice producerii infecțiilor:

  1. sfârșitul înfloritului
  2. înainte de compactarea ciorchinelui
  3. începutul pârgii boabelor
  4. cu 3 săptămâni înainte de cules

În combaterea putregaiului cenușiu, Syngenta propune produsul Switch, o combinație de 2 substante chimice cu moduri unice de acțiune împotriva putregaiului cenusiu: cyprodinil – acțiune sistemică prin inhibarea biosintezei metioninei si fludioxonil – acțiune de contact prin inhibarea germinării sporilor și alungirii tubului germinativ.

Se recomandă a se aplica în mod deosebit înainte de compactarea strugurilor sau la începutul fazei de pârgă.

Switch reprezintă un instrument puternic în strategia de combatere a putregaiului cenușiu, protejând cantitatea și calitatea recoltei și de asemenea calitatea optimă a vinului. 

  • doza: 0,6 – 1 kg/ha
  • timpul de pauză până la recoltare: 21 zile la strugurii de vin, 7 zile pentru struguri de masa

Măsurile asociate de prevenire a atacului de putregai cenușiu au un rol hotărâtor în prevenire și pot ridica semnificativ eficacitatea biologică a fungicidelor în cadrul tratamentelor fitosanitare.  Aceste măsuri se vor îndreptata atât asupra plantei (conducere corectă, înlăturarea scaunului butucului, dirijarea lăstarilor, lucrările în verde, desfrunzirea parțială în a doua jumătate a lunii iulie etc.) pentru a asigura o aerisire mai bună a butucilor, cât și asupra solului care trebuie să fie în preemergență liber de resturi vegetale.

Îmbinarea corectă a tuturor factorilor arătați mai sus poate duce la prevenirea cu bune rezultate a celui mai periculos agent patogen din plantațiile viticole.