Avertizare cu privire la prezența buruienilor monocotiledonate în cultura de cereale păioase

Info buruieni

Buruienile monocotiledonate ridică din ce în ce mai multe probleme în cultura de cereale păioase, producând pagube semnificative în producție

Una dintre cele mai păgubitoare buruieni este iarba vântului (Apera spica-venti). Pagubele produse de buruieni culturilor de grâu pot fi cantitative, prin diminuarea producţiei, dar şi de ordin calitativ, prin deteriorarea indicilor de panificaţie a grâului sub aspectul gustului, mirosului şi calităţii glutenului. Buruienile din cultură se află în competiţie cu acestea pentru resurse precum nutrienţi, apă şi lumină. O cultură cu un grad ridicat de îmburuienare reprezintă o sursă de răspândire a bolilor, multe dintre acestea fiind gazde pentru o serie de agenţi patogeni.

Cele mai des întâlnite graminee în cultura de grâu sunt Avena fatua – ovăz sălbatic, Apera spica-venti – iarba vântului și Bromus sterilis – obsiga.

Bromus sterilis – obsiga    Avena fatua - ovăz sălbaticApera spica venti - iarba vântului

Unul dintre factorii care favorizează îmburuienarea este și densitatea culturii. Într-o cultură cu o densitate sub nivelul optim există spaţiu suficient pentru creşterea și dezvoltarea buruienilor. În toamnă, gradul de răsărire a culturilor de cereale a variat foarte mult, de la o zonă pedoclimatică la alta.

În acest moment putem observa o răspândire masivă de buruieni monocotiledonate, instalate încă din toamnă. ”Buruienile monocotiledonate, cu precădere ovăzul sălbatic și bromus-ul și-au făcut simțită prezența în culturile fermierilor din județul Călărași, în special la limita cu județele Giurgiu și Ilfov, dar și în Lunca Dunării, în prima jumătate a județului. Din zona Chirnogi și până în zona Chiselet-Mănăstirea, în Lunca Dunării, dar și în terasă până în bazinul Luica-Nana, a fost identificată o infestare puternică de Avena fatua – ovăz sălbatic.

În zona Drajna și până la Călărași, s-a putut observa o infestare medie cu ovăz sălbatic, dar mai ales cu bromus de o parte și de alta a drumului DN21. Aici infestarea s-a manifestat doar în anumite sole, și astfel putem observa sole infestate lângă sole foarte curate.

În ceea ce privește buruienile dicotiledonate, nu pot spune ca am putut face o cartare a lor, gradul de îmburuienare fiind determinat de tehnologia aplicată. În tot județul Călărași regăsim Veronica spp. și alte buruieni efemere, specii de leguminoase precum Vicia craca – măzăriche, în primăverile ploioase, dar și tradiționalul mac.” – afirmă Roland Chivereanu, Consilier în Vânzări în județul Călărași.  

Șos. Sloboziei, localitatea Ștefan Vodă, 2021Călărași, localitatea Ulmeni - Spantov, 2021
Călărași, localitatea Chirnogi, 2021
Aspera spica venti - Iarba vântului, Călărași, loc. Budești, 2022Veronica hederifolia - doritoare, Călărași, loc. Budești, 2022

Prezența gramineelor în cultura de cereale păioase a fost semnalată încă din toamnă în județele Prahova și Ilfov. Principalele specii întâlnite sunt: Avena spp., Vulpia spp. și Bromus spp.. La fel ca în anul precedent, pe fondul semănatului timpuriu (sfârșit de septembrie-început de octombrie), speciile menționate au avut condiții optime de germinare și răsărire. Ținând cont de faptul că grâul a fost semanat într-o oarecare întârziere pe fondul rotației în cultură cu rapița și în condiții de lucrări minime, fermierii se pot aștepta în primăvară la o nouă răsărire a buruienilor graminee, ovăzul sălbatic putând poate avea până la două valuri de răsărire.” – afirmă Dan Spătaru, Consilier în Vânzări în județele Ilfov și Prahova.

Situația este similară și în Sud-Vestul României unde a fost semnalată infestarea cu ovăz sălbatic, în special în județele Teleorman, Olt și Dolj.

O verigă importantă în tehnologia de cultură a cerealelor păioase o reprezintă lucrarea de erbicidare pentru combaterea acestor buruieni. Un element important de luat în calcul este momentul în care se face erbicidarea. Momentul optim de aplicare a erbicidelor este până la stadiul de înfrățire a buruienilor graminee. Din experiența fermierilor, în ultimii ani, se poate întâmpla de multe ori să nu se poată intra la aplicare și să piardă acest moment optim. Axial® și AxialOne® sunt soluțiile pe care Syngenta le recomandă împotriva gramineelor. Aceste două produse se pot aplica până mai tarziu, fiind singurele din piață care pot fi aplicate până la frunza stindard.

Efectul Axial One® pe ovăzul sălbatic, Dolj, 2021      Efectul Axial One® pe ovăzul sălbatic, Olt, 2021

Axial® și AxialOne® sunt două produse care au confirmat un control de peste 90% a buruienilor graminee. Diferența dintre cele două produse constă în spectrul de control. Axial® combate doar buruienile monocotiledonate, în timp ce AxialOne® controlează atât monocotiledonatele, cât și unele dicotiledonate.

O soluție nouă pentru controlul bromusului este Avoxa® care asigură o eficacitate deosebită pe monocotiledonate și una foarte foarte bună pe dicotiledonate, inclusiv veronici, care fac deja din ce în ce mai multe probleme fermierilor.

Pentru o corectă alegere a erbicidului, este indicat să facem mai întâi o identificare corectă a buruienilor prezente în câmp și, trebuie evitate, pe cât posibil, confuziile între graminee aflate în stadii timpurii de dezvoltare. În acest sens, recomandăm fermierilor să apeleze cu încredere la specialiștii Syngenta din teren care asigura expertiza tehnică necesară în luarea celor mai bune decizii.

Fermierii din toată țara pot beneficia în această perioadă și de o ofertă comercială atractivă de 50 L + 5 L gratis la produsele Axial® si AxialOne®, ofertă în limita stocului disponibil.