Acarienii și minatorii, dăunători problemă ai livezilor!

Info dăunători

În această iarnă, temperaturile mai ridicate decât în mod normal au determinat ca mulți dăunători să rămână să formeze o rezervă biologică semnificativă în acest sezon.

Astfel, acarienii și minatorii sunt prezenți în livezi, iar necontrolați, pot provoca pagube importante pomicultorilor. Dintre aceștia, cei mai periculoși sunt: acarianul roșu al pomilor (Pannonychus ulmi), acarianul filocoptid al mărului (Aculus schlechtendali), acarianul roșu comun (Tetranychus urticae), minierul marmorat (Phyllonorycter blancardella) și molia minieră circulară (Leucoptera scitella).

Insecte minatoare

  

Acarieni

  
  

Acarianul roșu al pomilor (Pannonychus ulmi) este un dăunător polifag ce atacă mai multe specii pomicole. Dezvoltă 5-6 generații pe an (chiar mai multe în condiții favorabile), ciclul de viață al acestuia având 20 de zile la o temperatură de 10-15°C, și doar 10 zile la o temperatură de 20-25°C. Iernează în stadiul de ou pe partea inferioară a ramurilor în jurul ramificațiilor, dar și în crăpăturile scoarței. Ouăle de vară sunt depuse pe frunze. Larvele se hrănesc cu seva mugurilor, a frunzelor, petalelor și sepalelor, cauzând deficiențe de hrănire a fructelor cu substanțe nutritive. Momentele cheie în combaterea dăunătorului sunt: la începutul eclozării ouălor de iarnă (faza de urechiușe de șoarece), dar și în perioada aprilie – început de mai, când 80% din ouă sunt eclozate.

Acarianul filocoptid al mărului (Aculus schlechtendali) este un  dăunător ce iernează sub formă de adult (femelă de iarnă) sub scoarța exfoliată a pomilor, în crăpăturile scoarței, între solzii mugurilor sau la baza acestora. Primăvara, când temperaturile trec de 6°C, femelele părăsesc locurile de iernare și migrează în coroana pomilor. Dezvoltă mai multe generații pe an, iar primele atacuri apar pe frunze sub forma unor pete mici, galben-albicioase. În cazul unor atacuri mai puternice, frunzele devin argintii cu reflexe plumburii și ulterior, părțile laterale ale frunzei se rulează spre partea superioară a frunzei și cad prematur. Sunt atacate și fructele în zona calicială unde prezintă o rugozitate accentuată. Momentul cheie în combaterea dăunătorului este la depășirea pragului economic de dăunare (10-15 forme mobile pe frunze).

Minierul marmorat (Phyllonorycter blancardella) prezintă 3 generații pe an și iernează ca pupă în interiorul galelor din frunzele căzute. După jumătatea lunii martie apar fluturii, iar după câteva zile are loc împerecherea și depunerea pontei. Ouăle sunt depuse pe partea inferioară a frunzei, iar depunerea durează câteva săptămâni. Larvele pătrund direct în frunze unde sapă galerii caracteristice. În luna mai apar larvele generației I, în iunie larvele generației II, iar în august larvele generației III. Atacă în special mărul, larvele producând galerii în interiorul frunzelor. La un atac masiv, pomii pot fi desfrunziți prematur.

Molia minieră circulară (Leucoptera scitella) este un dăunător polifag. Molia dezvoltă 3 generații pe an, iernează ca pupă în cocon între frunzele căzute, sub scoarță și sub bulgării de pământ. Zborul fluturilor începe primăvara în cursul lunii aprilie. Adulții generației I apar din ultima decadă a lunii mai, generația a doua începând zborul în cursul lunii iulie. Împerecherea și depunerea pontei încep la câteva ore după apariție, ouăle fiind depuse pe partea inferioară a frunzelor. La apariție, larva pătrunde direct în interiorul frunzei, unde produce galerii specifice. Pe o frunză se pot găsi mai multe mine, acestea fiind la început verzui și apoi cafenii. Atacul începe de la baza coroanei pomilor și progresează treptat către vârf.

Pentru combaterea acarienilor la măr, imediat după înflorit este momentul oportun de aplicare al insecto-acaricidului Vertimec®, produs cu sistemie locală (translaminar) ce pătrunde rapid în plantă formând un depozit activ în interiorul frunzei, ce asigură o protecție de lungă durată.

Recomandări pentru utilizarea produsului Vertimec®

1. Vertimec® se aplică în general la apariţia primilor dăunători sau la avertizare, în concordanţă cu recomandările locale. Se recomandă utilizarea în amestec cu ulei mineral în doză de 0,25% (250 ml/100 l apă) sau adjuvanţi organosiliconici, pentru a îmbunătăţi pătrunderea în plantă şi uniformitatea tratamentului, conducând la creşterea eficacităţii şi a duratei de protecţie;

2. Numărul maxim de tratamente pe sezon este de 1-2 pentru pomi fructiferi.

Pentru continuitatea tratamentelor împotriva acarienilor se recomandă aplicarea produsului Voliam Targo®, insecticid cu spectru larg de actiune, atât asupra acarienilor cât și minatorilor și viermelui merelor (Cydia). De asemenea, pentru a îmbunătății eficacitatea produselor, se recomandă utilizarea adjuvanților sau a uleiurilor minerale de vară în doză de 0,25% (250 ml/100l apă).

Recomandări de utilizare pentru Voliam Targo®

1. Se recomandă 2 tratamente pe sezon, câte unul pe generaţia de dăunători, la avertizare sau în funcţie de cultura şi biologia fiecărui dăunător. Momentul optim de aplicare este în primele 2 săptămani (14 zile), după scuturatul petalelor, care coincide cu debutul generaţiei 1 la viermele merelor, minatori şi acarieni. Doza maximă se utilizează pentru acarieni sau pentru situaţiile în care presiunea de dăunători este foarte mare şi este nevoie de o perioadă de protecţie îndelungată. Al doilea tratament se efectuează la debutul generaţiei a 2-a de Cydia pomonella din vară;

2. Se recomandă alternarea cu produse din alte grupe chimice (de exemplu insecticidul Affirm® Opti, etc.)

Combaterea minatorilor se face prin tratamente chimice aplicate la avertizare, momentele optime de aplicare stabilindu-se după dinamica zborului fluturilor sau la apariția primelor semne ale atacului.

O eficacitate ridicată împotriva insectelor minatoare o are produsul Vertimec® cu un efect puternic asupra larvelor din frunze, provocând moartea acestora la câteva zile după ingerarea produsului și controlând în același timp și acarienii prezenți. Pentru generațiile de vară, tratamentele aplicate în general împotriva viermelui merelor țin sub control generațiile următoare ale minatorilor și nu se recomandă măsuri speciale împotriva acestora.

O bună practică generală în asigurarea eficacității tratamentelor fitosanitare o reprezintă aplicarea tratamentelor dimineața sau seara, când temperatura este moderată, fiind astfel favorizate absorbția și penetrarea în plantă a soluției. De asemenea, este important în controlul acarienilor și minatorilor să aplicăm tratamentele în momentele cheie ale ciclului biologic al dăunătorului, prin monitorizarea lor. Aplicarea tratamentelor la observarea simptomelor este de cele mai multe ori prea târzie!

Supravegheați întotdeauna plantațiile și adaptați strategia de combatere în funcție de evoluția condițiilor climatice, a bolilor și dăunatorilor și a fenologiei culturii.

Mai multe detalii despre recomandările Syngenta în pomicultură găsiți pe link-urile de mai jos:

https://www.syngenta.ro/program-tehnologic-mar

https://www.syngenta.ro/program-tehnologic-prun

https://www.syngenta.ro/program-tehnologic-cires