Dăunători în cultura de porumb: Ustilago maydis și Sorosporium holci-sorghi

Info dăunători

Tăciunii porumbului sunt boli provocate de ciupercile din ordinul Ustilaginales și au fost răspândite la nivel global, fiind printre cele mai importante boli din punct de vedere economic. Îmbunătățirea mijloacelor de control (inclusiv tratamentul seminței) au redus impactul economic al acestor boli asupra culturii de porumb. Deși sunt peste 1.000 de specii de ciuperci care provoacă tăciuni, vom face referire doar la două specii care provoacă boli diferite: tăciunele comun și tăciunele prăfos.

Tăciunele comun al porumbului

Acesta boală este cauzată de Ustilago maydis (syn Ustilago zeae).

Boala poate ataca toate organele aeriene ale plantei, mai ales prin intermediul rănilor, dar și prin penetrare directă. Patogenul pătrunde în celulele plantei, le înconjoară cu hife și le stimulează multiplicarea și mărirea dimensiunilor. Astfel că, pe organele atacate vor apărea tumori, care se vor tranforma într-o masă neagră, formată din sporii ciupercii.

Dacă patogenul se instalează pe plantele tinere, acestea vor rămâne mici, iar frunzele din jurul conului de creștere se vor răsuci, se vor îngălbeni și vor prezenta gale maronii- negre.

Această boală poate apărea pe tot parcursul de vegetație al culturii de porumb, fiind favorizată de umiditate ridicată urmată de tempraturi ridicate, monocultură, semănatul tardiv.

Câteva din metodele de prevenire și combatere: cultivarea hibrizilor cu toleranță la această boală, tratamentul seminței, evitarea monoculturii, aplicarea de fungicide, fertilizare echilibrată.

Tăciunele prăfos al porumbului

Boala este cauzată de ciuperca Sorosporium holci-sorghi ( syn Sphacelotecha reiliana).

Simptomele bolii devin vizibile când paniculul și știuletele sunt formați. Organele atacate sunt înlocuite de spori care inițial sunt acoperiți de o epidermă ce se rupe rezultând o masă de spori prăfoasă. În cazul în care infecția survine doar pe panicul, în locul stiuletelui vom avea o proliferare a țesutului vegetativ, iar boabele vor fi înlocuite de frunzulițe.

Boala este favorizată de temperaturi ale solului de 21-28oC  și umidități moderate de 15-25%, dar și de deficiența de azot din sol.

Metode de prevenire și combatere: cultivarea hibrizilor rezistenți, tratamentul seminței, fertilizarea echilibrată.