A.I.R.™, o tehnologie versatilă, de nivel superior

Sunflowers filed

În calitate de lider mondial în domeniul semințelor de floarea-soarelui, al tehnologiei și al ameliorării, specialiștii de la Syngenta știu că pe o piață a florii-soarelui în creștere, și cu o importanță din ce în ce mai mare, există multe provocări. O provocare majoră o reprezintă combaterea buruienilor, un domeniu în care producătorii agricoli nu au încă suficientă flexibilitate, existând pe piață foarte puține erbicide cu utilizare în post-emergență, în cadrul sistemelor convenționale.

Tehnologia A.I.R.™ de la Syngenta reprezintă cel mai avansat sistem de cultivare a florii-soarelui disponibil în prezent, iar acesta  presupune cultivarea unor hibrizi noi de floarea-soarelui cu potențial de producție ridicat, toleranță la toate rasele de mană cunoscute în România, toleranță la boli  și adaptabilitate foarte bună la condițiile din țara noastră. În plus, hibrizii au o toleranță extinsă la erbicide (HTC), pentru a sprijini fermierii din Europa să facă față provocării în  combaterea buruienilor.

Amelioratorii de la Syngenta au dezvoltat o tehnologie pentru floarea-soarelui de ultimă generație, adaptată cerințelor actuale din fermă. A.I.R.™ are  potențialul de a remodela piața de floarea-soarelui din Europa, permițând flexibilitatea utilizării a două erbicide de vârf, fie pe bază de tribenuron - metil, fie pe bază de imazamox, care până acum erau folosite doar separat în alte sisteme de cultivare a florii-soarelui, cum ar fii: Clearfield®, Clearfield®Plus, floarea-soarelui tolerantă la Express™ și ExpressSun™.

 

A.I.R.™ este un sistem tehnologic care combină hibrizi cu trăsături genetice specifice și utilizarea produselor pentru protecția culturilor, oferind o mai mare flexibilitate și mai multe avantaje decât orice alt sistem de cultură disponibil în prezent.

 

Sustenabilitatea A.I.R.™. Protejarea modului în care cultivăm.

A.I.R.™ este o adevărată combinație a evoluției trecute și prezente în ceea ce privește tehnologia de control al buruienilor din culturile de floarea-soarelui, una dintre cele mai sustenabile culturi agricole. Fiind o soluție bazată pe combinația dintre hibrizi cu caracteristici specifice și protecția culturilor, A.I.R.™ reprezintă o tehnologie avansată, cu toleranță la erbicide HTC (Herbicide-Tolerant-Crop). Aceasta permite fermierilor să asigure un control cât mai complet și de lungă durată al buruienilor din culturi, țintind buruienile (monocotiledonate și dicotiledonate) și lupoaia, prin aplicarea în postemergență a erbicidelor calificate A.I.R.™. 

A.I.R.™ oferă siguranță fermierilor și ușurință în utilizare, în comparație cu tehnologiile de combatere a buruienilor la varietățile convenționale de semințe. Versatilitatea este principala caracteristică a A.I.R.™ întrucât oferă fermierilor caracteristici agronomice atractive și o productivitate ridicata, caracteristici esențiale pentru producții eficiente și durabile, protejând în același timp, biodiversitatea și mediul înconjurător.

Hibrizii de floarea-soarelui A.I.R.™ au capacitatea genetică de a produce o proteină specifică, care conferă toleranță la o serie de erbicide, printre care imazamox și tribenuron-metil. Tehnologia are la bază o caracteristică nativă, descoperită într-o populație sălbatică înrudită de floarea-soarelui, ameliorată în linii de reproducere de elită de către amelioratorii Syngenta, pentru a obține hibrizi performanți.  A.I.R.™ oferă o flexibilitate maximă. Inovația sa conferă plantei de floarea-soarelui toleranță la erbicidele pe bază de imazamox și tribenuron-metil (calificate pentru A.I.R.™), două dintre cele mai eficiente soluții de combatere a buruienilor. Tratamentele pot fi adaptate nevoilor specifice diferitelor sole din fermă, astfel încât producătorii agricoli pot utiliza doar ce este necesar pentru a-și atinge obiectivele de combatere a buruienilor, obținând maximum de la fiecare tratament, protejându-și investiția în cultură și cu cel mai mic impact posibil asupra mediului.

 

Caracteristici tehnice A.I.R.™. Contribuția la succesul viitor

Tehnologia A.I.R.™ oferă hibrizi cu trăsături genetice adaptate nevoilor din câmp, și cu o toleranță crescută la erbicidele pe bază de imazamox și tribenuron-metil, permițând un control mai ușor a majorității buruienilor din cultura de floarea-soarelui. Astfel, A.I.R.™ reprezintă cea mai avansată soluție agronomică pentru rezultate durabile.

Hibrizii A.I.R.™ includ și alte caracteristici importante, cum ar fi potențialul ridicat de producție, toleranță la secetă, toleranță la boli, toleranță la lupoaie și maturitatea adaptată condițiilor de cultivare. Toleranța îmbunătățită la erbicidele inhibitoare-ALS, în comparație cu tehnologiile existente, reduce riscul ca hibrizii A.I.R.™ să fie afectați de efectul rezidual de erbicide din grupa inhibitoare-ALS de la culturile anterioare.

Hibrizii A.I.R.™ au un start bun în vegetație, și astfel asigură stabilitate și productivitate culturii de floarea-soarelui. Diferența tehnologiei A.I.R.™ se observă în câmp, pe măsură ce cultura se dezvoltă puternic și uniform, oferind siguranța rezultatelor în fermă. Adaptat bine la metodele de agricultură durabilă, sistemul A.I.R.™ contribuie la îmbunătățirea diversității biologice și a vieții solului, în timp ce floarea-soarelui se dezvoltă mult mai bine.         

 

Valoarea A.I.R.™. Flexibilitatea, direct în ferma dumneavoastră!

Performanța A.I.R.™ a fost confirmată în cadrul rețelei  noastre de testări pentru floarea-soarelui din Europa.

Astfel, am putut valida cele mai importante beneficii:

 • O tehnologie nouă, versatilă și ușor de utilizat

 • Toleranță la imazamox și la tribenuron-metil

 • Flexibilitate în alegerea erbicidului

 • Control de încredere și rentabil al buruienilor

 • Spectru larg de buruieni combătute (atât monocotiledonate cât și dicotiledonate)

 • Flexibilitate în aplicare

 • Control sustenabil al lupoaiei

 • Potențial de producție crescut

 • Fitotoxicitate redusă, fără stres cauzat de utilizarea anumitor erbicide în cultura anterioară

 • Alte caracteristici importante ale hibrizilor: toleranță la secetă, toleranță la boli, toleranță la toate rasele de mană cunoscute în România

 • Tehnologie potrivită pentru programele integrate de combatere a buruienilor

  

A.I.R.™ este tehnologia ce conferă o nouă viață culturilor dumneavoastră de floarea-soarelui.  Oriunde s-ar afla terenul, indiferent de sol, buruieni și climă. Descoperiți flexibilitatea pe care A.I.R.™ o poate aduce fermei dumneavoastră. 

Clearfield® și Clearfield®Plus sunt mărci înregistrate ale BASF© 2022 BASF. Toate drepturile rezervate.

ExpressSun ® este o marcă înregistrată a Corteva. EXPRESS este o marcă comercială a FMC Corporation sau a unui afiliat.

A.I.R.™ este o marcă comercială a unei companii din grupul Syngenta.