Orzul hibrid și sistemul de înmulțire CMS

CE SUNT HIBRIZII?

Hibrizii reprezintă rezultatul încrucișării a două sau mai multe forme parentale diferite din punct de vedere genetic.
În urma combinării caracterelor de la fiecare linie parentală obținem un hibrid cu caracteristici superioare ambilor părinți, la care se manifestă vigoarea hibridă (heterozisul).

CE ESTE ORZUL HIBRID?

Hibridul de orz reprezintă deasemenea încrucişarea a două linii parentale diferite, în urma acestui proces obţinându-se fenomenul heterozis: creşterea considerabilă a vigorii, a toleranţei la agenţi patogeni, a adaptabilităţii, a productivităţii, la sămânţa hibridă F1 cumpărată de fermier.
Produs prin încrucişarea unei linii masculine fertile cu linii feminine sterile (induse prin androsterilitatea citoplasmaticăcitoplasmatic male sterilityCMS), ce are rol de restaurator de feritilitate, se maximizează controlul asupra polenului.

SISTEMUL DE ÎNMULȚIRE CMS

Soiurile convenționale se polenizează singure. Pentru a realiza polenizarea încrucișată, autopolenizarea liniei materne trebuie oprită prin înlăturarea părţilor mascule (anterele). Sterilitatea genetică este cea mai eficientă metodă de a produce hibrizi și se bazează pe descoperirea sterilității masculine care a apărut în mod natural la linia sălbatică și transferarea acesteia la liniile de orz cultivat prin încrucișarea convențională.

    

S -   Citoplasmă sterilă 

F -   Citoplasmă fertilă 

rr -   Homozigot pentru linia de menţinere / Gena de menţinere este recesivă 

RR - Homozigot pentru gena dominantă, restauratoare de fertilitate 

Rr -  Heterozigot pentru restaurarea fertilităţii masculine