Reglarea semănătorii

Pentru a asigura un semănat de precizie putem lua în considerare 4 operațiuni:

1. Încărcarea secțiilor semănătorii cu semințe. Asigurați-vă că fiecare secție este încărcată în mod egal cu sămânță.

2. Calibrarea semănătorii.

- Înainte de a începe semănatul este necesar să faceți un test pe semănătoare cu semințele pe care le veți folosi în ziua respectivă. Acest test se va repeta de fiecare dată când se schimbă hibridul sau lotul de sămânță, deoarece parametrii seminței pot fi diferiți.

- Selectați secția de semănat pentru care doriți să efectuați calibrarea.

- Introduceți viteza de deplasare a tractorului pentru care faceți calibrarea.

- Introduceți rata de semănat dorită și numărul de orificii din disc.

- Din monitorul semănătorii selectați opțiunea de calibrare: spațiul dintre plante sau numărul de semințe pe unitatea de suprafață.

- Folosiți sacul de calibrare sub zona de ieșire a semințelor din secție.

- Rulați calibrajul pe o durată necesară distribuirii a 200 de semințe.

- Fixați indicatorul discului gradat al dozatorului și reluați testele până când obțineți rezultate constante și corecte.

3. Adâncimea de semănat

Regalarea acestui parametru este foarte importantă deoarece dorim să plasăm sămânța în zona de sol umed și la o adâncime corespunzătoare. Mecanizatorul trebuie să verifice constant acest parametru. Pentru acest lucru se iau în considerare următoarele aspecte:

- Tipul solului – în cazul solurilor ușoare se poate merge la o adâncime mai mare, dar nu exagerată, 8 cm de regulă este suficient (în funcție de umiditatea solului). În cazul solurilor grele se recomandă un semănat mai superficial, la 5-6 cm.

- Umiditatea solului – este important să plasăm sămânța în zona de umiditate a solului.

- Masa a o mie de boabe – acest parametru este important deoarece plasarea unei semințe cu MMB mic la o adâncime mare va duce la un răsărit mai întârziat, iar plantele răsărite vor fi mai firave, având o vigoare mai slabă. Pentru a evita aceste lucruri, semințele cu un MMB mai mic se vor plasa la o adâncime mai mică, ele având nevoie de o cantitate mai mică de apă pentru a avea loc procesul de imbibiție. Semințele cu MMB mai mare se pot plasa mai adânc în sol, dar nu mai mult de 8 cm.

Reglarea adâncimii se face foarte ușor, modificând poziția roții de sprijin a secției semănătorii în poziția pentru adâncimea dorită (superficial sau adânc).

4-5. Densitatea și distanța dintre boabe pe rând (desimea de semănat) se verifică în câmp prin descoperirea rândului semănat și măsurarea distanțelor de plasare a semințelor atât în plan vertical (adâncime), cât și în plan orizontal.

În tabelul de mai jos regăsiți distanțele între boabe pe rând aferente fiecărei desimi și distanțe între rânduri: