De la întreținerea în fermă până la ajustări realizate pe teren, mai jos găsiți lista verificărilor care trebuie efectuate la o semănătoare de precizie.
Pentru culturile de primăvară precum porumbul, se spune adesea că semănatul este cea mai importantă operațiune. Operațiunea de semănat este una complexă care presupune introducerea în sol nu numai a unei semințe, ci și a unui îngrășământ starter și a unei protecții insecticide.
Dacă luăm exemplul unei semănători de porumb cu 6 rânduri care ar acoperi 100 de hectare, aceasta va trebui să parcurgă echivalentul a 238 km liniari și să depună cât mai precis aproximativ 10 de milioane de semințe. Pentru a reuși această provocare, semănătoarea trebuie să fie în stare bună și să aibă reglajele potrivite.
Verificări în fermă
- Verificați starea generală a curelelor și întinderea corectă a acestora.
- Operați semănătoarea ca ea să funcționeze în gol și ascultați eventualele zgomote anormale, sinonime cu probleme, cum ar fi un rulment deteriorat ș.a.
- Verificați cu atenție starea furtunurilor care leagă diferitele secții la turbină și înlocuiți-le dacă este necesar. În cazul semănătoarelor telescopice sau pliabile rândurile situate la capete sunt mai expuse deprecierilor.
- Asigurați-vă că deflectorul de praf de la ieșirea turbinei direcționează fluxul de aer spre sol, la o înălțime între 20 și 30 cm.
- Asigurați conformitatea protecțiilor cardanului.
- Verificați starea lanțurilor, a întinzătoarelor, alinierea generală bună și buna lubrifiere a acestora.
- Verificați starea barelor hexagonale și a pinioanelor utilizate în mod obișnuit, rotindu-le fără sarcină.
- Pentru modelele cu acționare electrică de distribuție, verificați dacă nu există rugină pe contacte și starea bateriei.
- Asigurați-vă că distanța dintre secțiile de semănat este corectă. În caz contrar, corectați-o dacă este necesar.
- Asigurați-vă că lungimea marcatoarelor este corectă. În caz contrar, ajustați lungimea acestora
- Verificați jocul lateral al secțiilor de semănat și strângerea corectă a bridelor de fixare.
- Verificați starea discurilor de distribuție, a ejectorului și a garniturilor. Numerotați fiecare disc corespunzător cu secția de semănat.
- Verificați starea și funcționarea răzuitorului pentru a poziționa doar o sămânță pe orificiu pe disc.
- Acționați clapetele de golire pentru a vă asigura că arcurile sunt în stare bună și pentru a evita orice deschidere accidentală.
- Verificați starea de uzură a roților de tasare.
- Verificați starea de uzură a brăzdarului sau a punctului de brazdă situat între discurile duble. Când această parte care formează brazda este uzată sau spartă, calitatea semănatului are de suferit.
- Verificați starea de uzură a brazdarului situat între discurile duble.
- Controlați starea furtunului de semințe pentru a verifica dacă nu există zone plate.
- La remontarea diferitelor piese, asigurați reglarea corectă a răzuitoarelor pe disc și a roții de tasare. Verificați vizual alinierea corectă a brazdarului/ roata de tasare.
- Verificați distanța dintre brăzdarul de îngrășământ și rândul de semănat: trebuie să fie de 5 cm. Verificați această distanță pe o suprafață dură (beton).
- Verificați starea generală a buncărurilor, rotirea corectă a arborilor și a melcului de distribuție.
- Verificați dacă furtunele sunt etanșate corespunzător și că nu există ciupituri sau îndoituri.
- Este posibil să verificați la o secție setările corespunzătoare dozei de îngrășământ pe care doriți să o aplicați. Pentru a face acest lucru, trebuie să recuperați îngrășământul distribuit efectuând manual 25 de rotații complete ale roților, apoi să cântăriți produsul recuperat. Doza la hectar se obține printr-un calcul simplu (formulă valabilă pentru o circumferință a roții de 2 m, adică 50 de metri liniari pentru 25 de rotații):
Doza de îngrășământ (kg/ha) = 0,2 x cantitatea (în grame) recuperată pe rând / distanța dintre rânduri (în metri)
Asigurați-vă că debitul de îngrășământ între fiecare rând nu depășește 10% (marja de eroare).
- Verificați curățenia buncărelor de microgranulate.
- Verificați etanșeitatea furtunurilor de scurgere și poziția acestora pe secția de semănat. Tipul și poziția difuzoarelor pe secțiile de semănat trebuie adaptate la produsul utilizat.
- Ca și în cazul îngrășămintelor, este posibil să verificați setările corespunzătoare dozei de produs pe care doriți să o aplicați. Pentru a face acest lucru, microgranulele distribuite se recuperează prin efectuarea manuală a 25 de rotații ale roților, apoi se cântărește produsul recuperat. Doza la hectar se obține printr-un calcul simplu (formulă valabilă pentru o circumferință a roții de 2 m, adică 50 de metri liniari pentru 25 de rotații):
Doza de microgranulate (kg/ha) = 0,2 x cantitatea (în grame) recuperată pe 1 rând / distanța dintre rânduri (în metrii)
La nivelul blocurilor de roți ne vom uita la starea lanțurilor și la tensiunea corectă a acestora. Ambreiajul va fi verificat, de asemenea, rotind cu mâna o singură roată în marșarier, pentru a verifica dacă roată liberă se învârte.
Verificați starea generala a anvelopelor, orientarea crampoanelor (opus rotii tractorului) si presiunea corecta a acestora, consultând datele producătorului. O roata sub umflata determină mărirea densității de semănat și invers.
Aspirație: verificați cu atenție turația prizei de putere (informații tractor) sau nivelul de depresiune la nivelul turbinei semănătoarei.
Casetele de distribuție: după alegerea raportului dintre pinioane cel mai apropiat de densitatea dorită, se verifică densitatea efectuată în câmp numărând numărul total de semințe pe rând pe câțiva metri liniari (tabel 1).
Pentru a face acest lucru, măsurați folosind o ruletă sau roată metrică.
Tabelul 1:
Distanța între rânduri | 75 cm | 70 cm |
Distanța liniară aferentă a 10 m2 | 13,33 m | 14,28 m |
Verificarea pe teren a ratei efective de semănat în funcție de distanța dintre rânduri
După numărarea semințelor semănate pe lungimea corespunzătoare distanței dintre rânduri, înmulțiți numărul lor cu 1000 pentru a obține densitatea semănată pe ha.
Atenție la nivelul de cuplare pe tractor, reglați înclinarea astfel încât șasiul semănătorii să fie paralel cu solul.
Distribuție: panoul de control vă permite să verificați numărul de semințe pe orificiu. Reglați răzuitorul dacă este necesar, astfel încât după selecție să rămână doar o sămânță pe orificiu. Vă rugăm să rețineți că această setare trebuie refăcută de fiecare dată când sămânța este schimbată.
Semănat: verificați adâncimea de semănat și modificați-o dacă este necesar pentru a viza o gamă cuprinsă între 4 și 7 cm pentru porumb în funcție de umiditatea solului și MMB (masa a o mie de boabe).
În timpul semănatului, deflectorii de bulgări sau de resturi vegetale trebuie să degajeze linia rândului de semănat.
Îngrășăminte: în câmp se va regla adâncimea de încorporare a îngrășămintelor.