Forumul OptiTech pentru pomicultură Syngenta - ediția a 8-a

Evenimente
forum OptiTech pomicultura Syngenta 2017

Ediția Forumul OptiTech pentru pomicultură 2017 a reunit 160 dintre cei mai importanți pomicultori din România. Tradiționalul eveniment organizat de Syngenta, ajuns la cea de-a VIII-a ediție, a propus dezbateri interesante, utile pentru sezonul pomicol în curs.

Ion Oprea, președintele Asociației Producătorilor Dâmbovițeni, gazdă a primelor întâlniri OptiTech, spune că "astfel de forumuri sunt extrem de interesante. Vedem că în sală sunt prezenți pomicultori care fac producție intensivă pe circa 5,000 de hectare. Sunt oameni care aplică tehnologia, noutățile din domeniu, oameni interesați să își respecte clientul final. Pentru a atinge aceste criterii de performanță este musai să fii prezent la cel mai important nume din domeniul protecției pomicole".

Dezbaterile din Poiana Brașov au adus pomicultorilor câteva soluții foarte eficiente în combaterea problemelor existente în livezi, mai ales că 2017 vine cu o rezervă importantă de boli din 2016.

Astfel, în controlul insectelor, lepidopterele pot fi ținute sub control cu Affirm, iar acarienii cu binecunoscutul Vertimec. Pe partea de controlul bolilor discuțiile s-au concentrat pe făinare și rapăn. Embrelia s-a desprins ca fiind cea mai bună soluție propusă pomicultorilor români. "Este reprezentantul celei mai noi clase de fungicide, SDHI" - susține Andreea Caimac, manager de produs culturi horticole Syngenta.

O alta temă extrem de interesantă abordată în acest an a constituit-o răritul chimic - tratamente pentru controlul încărcăturii pe pomi. Astfel, soluțiile omologate în Europa Occidentală, folosite de pomicultorii din acest areal, au fost prezentate omologilor din țara noastră. De altfel, evenimentul organizat la Poiana Brașov pe parcursul a două zile, s-a bucurat de o prezență internațională importantă. Speakeri si specialiști din Olanda, Spania, Ungaria și Slovenia au adus pomicultorilor români informații și tehnologii de ultimă oră.

Forumul OptiTech pentru pomicultură din acest an nu a exclus nici discuțiile pe seama fondurilor europene. Mihail Coman, directorul Institutului de Cercetare Dezvoltare Mărăcineni - Argeș a expus oportunitățile pe care românii le au pentru a dezvolta agribusiness-ul prin accesarea submăsurii 4.1.A - rezervată creșterii suprafețelor de livezi.  Se vor realiza proiecte de investiții în culturile de arbuști fructiferi, zmeurul, cătina, capșunele reprezentând o reală oportunitate. Trebuie remarcat faptul că Institutul de Cercetare de la Mărăcineni a reprezentat unul dintre cei mai importanți parteneri ai companiei Syngenta pentru testarea noilor produse de protecția pomilor fructiferi la nivel european.

play_circle
Rezumat forum pomicultură Syngenta - Poiana Brașov, 07.03.2017