Forumul privind Viitorul Agriculturii 2022

Evenimente

Syngenta: Eliberarea potențialului oferit de inovație

Cu ocazia lunii martie, dedicată Conferinței anuale a Forumului privind Viitorul Agriculturii, compania Syngenta a organizat un eveniment on-line - Eliberarea potențialului oferit de inovație, în care vorbitorii au oferit informații în legătură cu modul în care inovația poate contribui la introducerea unei noi paradigme pentru o agricultură sustenabilă, despre ultimele inovații în agricultură, cum ar fi produsele biologice; senzorii de monitorizare a insectelor care integrează inteligenţă artificială şi tehnologiile digitale; noi tehnici genomice (NGT), și modul în care acestea pot spori biodiversitatea şi pot sprijini obiectivele de sustenabilitate.

Inovarea poate conduce la sisteme agro-alimentare mai sigure, poate spori biodiversitatea și poate sprijini sustenabilitatea în agricultură, în Europa și la nivel mondial. Evenimentul găzduit de Syngenta a anlizat modul în care soluțiile inovatoare, de la cele biologice la noile tehnici genomice de ameliorare a plantelor (NGT) și instrumente digitale, pot juca un rol important, alături de inovarea în alte domenii, cum ar fi politica și marketingul. A fost reiterată importanța colaborării cu fermieri, factori de decizie politică, cercetători și întreaga societate. 

Un grup de experți Syngenta, cărora li s-au alăturat alți parteneri externi, s-au reunit pentru un schimb deschis de informații și idei, în cadrul ForumforAg Solutions Week, moderat de jurnalista Femi Oke. 

Pentru mai multe informații, puteți accesa și urmări înregistrarea on-line: https://www.forumforagriculture.com/2022-videos/  

De ce avem nevoie de inovare într-un sistem agro-alimentar sustenabil

Cum poate inovarea să sporească sustenabilitatea agricolă într-un mod holistic, cu beneficii pentru toată lumea, de la fermieri la consumatori, adresând în același timp efectele schimbărilor climatice? Vorbitorii au creat contextul, cu exemple despre modul în care este integrată sustenabilitatea în abordarea Syngenta către inovație și cum investește compania în inovare pentru a aduce mai rapid soluții sustenabile în mâinile fermierilor.

  • Robert Renwick, Head of Business Sustainability pentru Europa, Africa și Orientul Mijlociu (EAME) în cadrul Syngenta Crop Protection
  • Ana Carricondo, Coorindator of Conservation Programes, SEO BirdLife
  • Pedro Gallardo, President ASAJA Cádiz / Vice-president COPA (COPA-COGECA) și fermier de a patra generație

Robert Renwick a deschis discuția susținând că inovația le-a oferit fermierilor un set modern de instrumente, care poate contribui la creșterea sustenabilității în agricultură, un set de instrumente care include produse tradiționale de protecție a culturilor și un portofoliu mare de produse noi. De exemplu, compania investește în și cercetează biopesticidele, produse noi bazate pe substanțe naturale, pentru a controla dăunătorii și bolile din ferme.

Robert a vorbit, de asemenea, despre noile tehnici de ameliorare a semințelor, care adresează problemele specifice celor cu care se confruntă fermierii în fiecare zi, cum ar fi nevoia unor semințe care sunt rezistente la vreme extremă (factori abiotici), cum ar fi căldura sau seceta. Și există soluții digitale: „dacă intri zilele astea în cabina unui tractor, e aproape ca și cum te-ai afla într-o navă spațială. Fermierii sunt online și își gestionează activitatea din fermă de pe telefoane", a spus Robert.

Pedro Gallardo din Spania, în calitate de fermier, a spus că este important ca fermierii să aibă noi abordări și mai multe soluții, de la conectivitate în cabina tractorului la date care pot oferi informații cu privire la agricultura de anul viitor, în special din cauza provocărilor legate de schimbările climatice. Tehnicile ecologice reprezintă o bună parte din soluția care le permite fermierilor să producă într-un mod diferit – iar fermierii trebuie să se afle în centrul dezbaterii.

Pedro a împărtășit deschis modul în care combină instrumentele și tehnicile noi cu cunoștințele transmise în familia sa pe parcursul mai multor generații pentru a aborda probleme cum ar fi vremea extremă.  În calitatea sa de producător de floarea-soarelui timp de 25 de ani, el a folosit tehnologia modernă de protecție a culturilor pentru a-l ajuta să schimbe perioada de semănat din aprilie în ianuarie, ceea ce a crescut productivitatea.

Soluții într-un context mai larg

Inovația nu se referă doar la tehnologie, ci are un context mai larg: inovarea în marketing și politici, în modul de reconectare cu natura și modul în care să avem o dezbatere cu privire la consumul de alimente, a declarat Ana Carricondo, de la BirdLife din Spania. Această perspectivă a inovației, de la un capăt la altul al lanțului alimentar, se află în centrul strategiei BirdLife pe 10 ani. 

Prin urmare, care sunt soluțiile concrete și sustenabile pe care vor să le vadă cei trei membri ai grupului nostru de experți?

Robert a reiterat faptul că există multe verigi ale lanțului valoric alimentar care trebuie abordate. În timp ce munca companiei Syngenta este despre ceea ce se poate face în fermă, rolul acesteia este de fapt mult mai holistic. „Sunt multe lucruri pe care le putem face în fermă care susțin, reîntinerește și încurajează biodiversitatea", a spus el. Agricultura regenerativă oferă instrumente și metode, cum ar fi utilizarea culturilor de acoperire, care încurajează biodiversitatea și ajută solul să devină mai nutritiv. Agricultura fără lucrările solului (fără arătură) îmbunătățește solul, astfel încât să poată stoca carbonul, contribuind la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Ana a menționat că provocarea este cum să ducem inovația dincolo de produse și să folosim toate cunoștințele fermierilor, ale factorilor de decizie politică și ale altora. BirdLife constată că oamenii sunt interesați, atrași de soluții reale, care funcționează în practică. Ea a dat exemplul plantațiilor de măslini, unde BirdLife este implicată în încurajarea biodiversității. „Folosim biodiversitatea și plantele ca o soluție și modalitate de a evita nevoia de a folosi noi substanțe chimice, noi îngrășăminte, noi pesticide și acum avem o recoltă mai mare și o calitate mai bună", a spus ea. Consumatorii trebuie să fie informați și să sprijine alimentele produse în acest mod.

Pentru Pedro, nevoia este setul de instrumente care sprijină producția sustenabilă – de exemplu, instrumentele digitale, instrumentele de precizie pentru aplicarea cu precizie și utilizarea noilor tehnici de editare genomică pentru a face plantele mai rezistente. Și, de asemenea, substanțele chimice sau, așa cum le descrie el, „medicamentele pentru plante”.

Biopesticidele – un exemplu de inovare care sprijină sustenabilitatea

Ce sunt biopesticidele, cum susțin acestea sustenabilitatea și cum ar trebui să fie reglementate? Participanții următorului panel au făcut clarificări cu privire la potențialul biopesticidelor de a sprijini fermierii la îmbunătățirea randamentului și calității, de a  contribui la obiectivele Pactului Verde European și de a răspunde așteptărilor societății. 

  • Camilla Corsi, Head Crop Protection Research, Syngenta
  • Giuseppe Natale, Chief Executive Officer, Valagro SpA

Camilla Corsi, persoana responsabilă pentru inovația agricolă în cadrul departamentului de cercetare Syngenta, divizia protecția culturilor, a afirmat că biopesticidele sunt relovuționare. Cu toate că sunt aplicate într-un mod similar cu cel al pesticidelor chimice, acestea sunt complet diferite. Folosesc organisme naturale, au caracteristici specifice și sunt foarte selective – spre deosebire de soluțiile chimice care acoperă o gamă mai largă. De asemenea, au un impact mult mai redus asupra mediului.

Syngenta investește masiv în biopesticide, a spus Camilla. Astăzi, ele sunt mai scumpe și mai puțin eficiente decât soluțiile sintetice, dar un „al doilea val” de produse care sunt mai eficiente e pe cale să intre în portofoliu invoației. De exemplu, Camilla a împărtășit faptul că Syngenta lucrează la un biopesticid revoluționar – un fungicid microbian pentru a controla bolile din culturile de cereale – care are o eficacitate biologică comparabilă cu cea a substanțelor chimice. „Va fi un instrument excepțional pentru cultivatori în viitor", a spus Camilla. Ea nu a împărtășit mai multe informații despre produs, deoarece procesul de cercetare și dezvoltare este în curs de desfășurare. A subliniat, însă, că aceste tipuri de produse vor putea să egalizeze substanțele chimice în ceea ce privește eficacitatea și vor oferi o oportunitate uriașă de extindere a trusei de instrumente pentru o agricultură sustenabilă.

Este nevoie de un nou cadru de reglementare

Ambii membri ai panelului au căzut de acord că este necesar un cadru de reglementare nou și specific pentru a se asigura că astfel de soluții sunt introduse pe piață – și într-un timp mai scurt. Trebuie să existe premize economice solide pentru a stimula industria să continue să investească în produse biologice.

Giuseppe Natale din cadrul Valagro, lider pe piața de biostimulante, a declarat că 2021 a fost deja un an bun pentru produsele biologice, când au început să apară sinergii între nevoile pieței și ceea ce pot oferi produsele biologice producătorilor din întreaga lume. „Produsele biologice vor deveni un instrument complementar important pentru gestionarea culturilor și atingerea obiectivului major pe care îl avem: să producem mai mult cu mai puțin, adică alimente mai multe și mai bune, printr-o agricultură mai sustenabilă."

În ciuda acestui fapt, a spus el, există o neconcordanță între piața care are nevoie de mai multe produse biologice ca parte a unei abordări mai holistice și regulemtnul actual care „nu este adecvate scopului”. „Este extrem de important să lucrăm pentru a avea un nou regulament care să acopere în mod specific cerințele pentru produsele biologice”, a subliniat acesta.

Membrii panelului au fost de acord că va mai dura încă un deceniu până când produsele biologice vor fi disponibile pe piață la scară largă.

Inovarea sprijină și încurajează biodiversitatea

Combaterea pierderii biodiversității devine mai dificilă din cauza „lacunelor în materie de date” – lipsa datelor și a informațiilor privind biodiversitatea la scară globală, din cauza unei monitorizări fragmentate. Membri acestui panel a subliniat că Syngenta s-a angajat de mult timp să promoveze biodiversitatea și abordează această lacună cu soluții inovatoare.

  • Eva Haensel, Sustainable Portofolio Development Head, Crop Protection Development pentru Europa, Africa și Orientul Mijlociu (EAME), Syngenta
  • Vasileios Vasileiadis, Sustainable and Responsible Business Manager EAME, Biodiversity and Agronomy, Syngenta
  • Kiran Joseph, Digital Sustainability Product Manager, Syngenta

În deschiderea discuției, Eva Haensel a subliniat rolul și angajamentul Syngenta în abodarea provocărilor legate de biodiversitate cu care se confruntă fermierii, și agricultura în general, cu obiective clare pe biodiversitate care să direcționeze această activitate. „Grupul Syngenta lucrează pentru sprijinirea securității alimentare de astăzi, de mâine, din 2050 și nu numai. Avem cea mai îndelungată experiență în promovarea biodiversității și agriculturii din industrie și ne menținem angajamentul față de acest lucru”, a declarat Eva.

Este esențial să crească productivitatea terenurilor agricole existente, pentru a evita transformarea altor terenuri sau habitate în exploatații agricole. Însă, agricultura favorabilă biodiversității trebuie să fie viabilă din punct de vedere economic și social pentru fermieri, a afirmat aceasta.

Syngenta accelerează inovația cu scopul de a face ca biodiversitatea să înflorească în fiecare fermă. Un aspect important este acela că, nivelul de date și informații privind biodiversitatea, nu sunt suficiente. „Acesta este golul pe care trebuie să îl umplem și pe acest lucru ne concentrăm puterea de inovare”, a adăugat Eva.

Soluții inteligente pentru adresarea lacunei de date

Vasileios Vasileiadis a oferit mai multe informații despre modul în care Syngenta abordează lipsa datelor. Ca și context, el a împărtășit faptul că, de peste 15 ani, Syngenta promovează și pune în aplicare practici agricole favorabile biodiversității la nivel mondial, prin inițiative precum Operation Pollinator (Operațiunea Polenizator), care creează habitate esențiale pe marginile terenurilor agricole sau pe terenurile necultivate. Dar monitorizarea biodiversității este fragmentată.

Comunitatea agricolă globală, de la factorii de decizie politică, la lanțul alimentar, la agricultori, are nevoie de mai multe date din teren decât sunt obținute în prezent, pentru a înțelege și a raporta impactul activităților favorabile biodiversității”, a spus acesta.

Tehnologiile digitale pot aborda această lacună și, prin urmare, Syngenta, în calitate de lider inovator în industrie, se concentrează pe dezvoltarea de soluții inteligente care pot accelera extinderea biodiversității, printr-o mai bună cunoaștere și prin consiliere.

Vasileios a dat două exemple de inițiative ale Syngenta. În primul rând, aplicația Cropwise Sustainability, care oferă fermierilor informații despre sustenabilitatea fermelor individuale. În al doilea rând, Farmland Biodiversity Challenge (Provocarea Biodiversității Terenurilor Agricole) asociată aplicației iNaturalist. Lansată în Europa, provocarea îi invită pe fermieri să fotografieze insecte, păsări sau mamifere pe terenurile lor, să utilizeze aplicația pentru a identifica specia și să facă schimb de informații cu publicul. „Fermierii își vor cunoaște și înțelege mai bine biodiversitatea și se vor simți mândri de impactul pe care îl au”, a declarat Vasileios.

Un progres tehnologic: senzorul de biodiversitate

Kiran Joseph a prezentat cel mai recent proiect al Syngenta, pe care l-a numit „un progres tehnologic care considerăm că poate influența pozitiv măsurarea tuturor speciilor de pe terenurile agricole și, de asemenea, poate rezolva lacunele de date”. Acesta este un senzor montat pe teren, care integrează inteligența artificială și care permite măsurarea automată, fiabilă, autonomă și la scară a biodiversității și chiar a tuturor speciilor aflate în mișcare. „Este o tehnologie nouă, care poate contribui la măsurarea biodiversității la scară largă”, a declarat Kiran. „Va oferi o imagine holistică a naturii.”

Senzorul funcționează prin detectarea mișcării, urmărirea și înregistrarea obiectelor individuale, precum insectele, și folosește inteligența artificială pentru a clasifica orice specie în mișcare, la nivel de gen.  Senzorul, aflat acum în stadiul de prototip, este dezvoltat în Germania cu mai mulți parteneri și va fi lansat pentru testare în cursul acestui an. Kiran și-a exprimat speranța că, începând din luna iunie, se vor organiza evenimente pentru a prezenta această tehnologie fermierilor și publicului, probabil la Forumul Mondial al Biodiversității din Elveția. În 2023, este probabil ca senzorul să fie prezentat în alte țări în afară de Germania.

În concluzie, Eva a subliniat: „Credem puternic în date și dovezi științifice și, cu ajutorul senzorului, punem la dispoziție un instrument prin care putem genera valoare din date și informații pentru noi toți. De asemenea, ne vom continua eforturile de promovare a biodiversității în agricultură. Trebuie să abordăm această provocare împreună, atât în cadrul industriei noastre, cât și în afara ei.”

Cum pot susține obiectivele de sustenabilitate Noile Tehnici Genomice (NGT)?

Prin ce diferă Noile Tehnici Genomice (NGT) de Organismele Modificate Genetic (OMG)? Ce pot face acestea pentru facilitarea sustenabilității și atingerea obiectivelor Pactului Verde European? Și de ce este necesar în ceea ce privește reglementarea? Acestea au fost întrebările discutate de experții Syngenta.

  • Sarah Iveson, Head of Field Crops Seeds Development, Syngenta Seeds
  • Charlie Baxter, Head of Traits, Regulatory and Product Safety, Syngenta Seeds

Pentru mai multe informații despre Noile Tehnici Genomice urmăriți filmul de mai jos:

Sarah Iveson a deschis discuția prin a clarifica diferența dintre NGT-uri și OMG-uri. Genele nu sunt statice; ele suferă mutații și evoluează flexibil în timp, ceea ce reprezintă baza evoluției lumii vii. NGT-urile utilizează material genetic (ADN) și procese biologice proprii ale plantei pentru a induce astfel de modificări, într-un mod direcționat, fără introducerea niciunui alt material genetic străin.

Cu ajutorul acestei tehnologii, este posibil să se obțină o plantă care ar putea fi, de asemenea, rezultatul ameliorării convenționale, sau una care este identică cu o plantă care a evoluat în natură – dar cu NGT-urile se poate face mult mai rapid, mai eficient și mai precis.

Ameliorarea plantelor stă la baza agriculturii de sute de ani, a afirmat Sarah. Este o zonă cu oportunități fără precedent pentru ameliorarea plantelor, dezvoltarea semințelor pentru obținerea plantelor care vor fi mai rezistente la boli și la efectele schimbărilor climatice.

Scopul nostru este de a utiliza NGT-urile pentru a putea ajuta fermierii să țină pasul cu schimbările mediului și pentru a putea oferi soluții sustenabile care să se potrivească cu adevărat nevoilor acestora”, a spus Sarah. De exemplu, bolile plantelor pot distruge 40% dintr-o cultură: NGT-urile ar putea aduce o schimbare radicală în ceea ce privește soluțiile sustenabile pentru asigurarea rezistenței durabile la boli, ceea ce  ar putea permite fermierilor să reducă numărul de tratamente cu fungicide, menținând în același timp sănătatea plantelor. 

Alte beneficii asociate sustenabilității ar putea fi: culturi mai viguroase și mai rezistente; o durată de viață mai mare a produselor alimentare, care ar reduce risipa de alimente; și creșterea beneficiilor nutriționale ale culturilor, precum și eliminarea alergenilor, a adăugat Sarah. Creșterea randamentului este, de asemenea, un beneficiu al sustenabilității: agricultorii pot cultiva mai mult pe mai puțin teren și folosind mai puține îngrășăminte, dacă putem obține plante ameliorate cu o eficiență mai mare de utilizare a azotului, capabile să prospere și în soluri cu o nutriție mai redusă pentru plante.

Un beneficiu important este perioad de timp mai scurtă în obținerea acestor plante: ciclul de viață pentru ameliorarea selectivă, an după an, este de aproximativ 12-15 ani. Cu ajutorul NGT-urilor, acest lucru s-ar putea reduce la 2-3 ani – iar timpul este esențial atunci când analizăm schimbările climatice și măsurile imediate pe care trebuie să le luăm.

Deschiderea pentru defini un nou cadru de reglementare

În timp ce NGT-urile se află în dezvoltarea portofoliului Syngenta, nu există încă niciun produs comercializat, a declarat Charlie Baxter în cadrul panelului. Acest lucru se datorează, în parte, de dezvoltarea tehnologică, dar și de cadrul de reglementare fragmentat la nivel mondial. Syngenta – și toată lumea – trebuie să ia în considerare faptul că produsele agricole pot fi cultivate într-un teritoriu și tranzacționate în altul, ceea ce înseamnă obținerea de înregistrări și aprobări necesare în toate țările implicate, lucru dificil în prezent. „Acesta este unul dintre motivele care ne împiedică să comercializăm în acest moment", a spus Charlie.

Țările trebuie să își adapteze reglementările pentru a le diferența de OMG-urile cu care sunt obișnuite. „Toți cei din industrie și asociațiile de industrie, cadrele universitare și autoritățile de reglementare recunosc că trebuie să existe un pas înainte în domeniul reglementării. În cadrul Syngenta, suntem dornici să colaborăm cu toate părțile interesate pentru definirea unui cadru de reglementare coerent, care să sprijine potențialul inovator al tehnologiei și care să ofere siguranță consumatorilor, a mediului și a fermierilor.” 

Lansarea culturilor obținute prin NGT în Europa va depinde foarte mult de revizuirea cadrului de reglementare aflată în prezent în desfășurare. SUA, Argentina, Brazilia și China au publicat un cadru de reglementare favorabil, bazat pe date și dovezi științifice.

Charlie a adăugat: „Sperăm că Europa va face același lucru, iar atunci când se va întâmpla, vor exista mai multe exemple de culturi sustenabile, obținute prin această tehnologie, care să ajungă în portofoliu și vom vedea aceste produse intrând pe piață pentru cultivare în orizontul de timp 2025-2030.”

Ambii invitați au fost de acord că există o disponibilitate în rândul autorităților de reglementare și al societății pentru adoptarea noii tehnologii, așa cum s-a întâmplat cu vaccinurile COVID-19, și au subliniat importanța transparenței și a educației cu privire la tehnologia NGT.