Dăunătorii porumbului - viermii sârmă și rățișoara porumbului

Info dăunători

În contextul interzicerii neonicotinoidelor și a faptului că sunt dificil de combătut cu insecticide în vegetație, dăunătorii porumbului vor pune din ce în ce mai multe probleme, iar fermierii vor trebui să apeleze și la alte măsuri de diminuare a populațiilor (evitarea monoculturii, distrugerea buruienilor, tratamentul cu insecticid al semințelor de cereale păioase etc).

În această perioadă vorbim despre doi dintre cei mai păgubitori dăunători ai culturii de porumb: Tanymechus dilaticollis (rățișoara porumbului) și Agriotes spp (viermii sârmă/ gândacii pocnitori).

Viermii sârmă (Agriotes spp)

Acest dăunător preferă solurile bogate în materie organică și umede. Climatul rece și umed, coroborat cu o adâncime mai mare de semănat sunt factori care întârzie răsărirea și dezvoltarea plantelor, favorizând astfel atacul acestui dăunător. 

Adulții apar începând cu lunile aprilie-mai, dar nu sunt dăunători, cele care produc pagube fiind larvele. Acestea sunt de culoare galben-pai sau brună, cu tegumentul chitinizat, au trei perechi de picioare și o durată de viață de până la 4-5 ani. Pagubele cele mai grave sunt produse de larvele din ultimile stadii, care se hrănesc cu seminṭele aflate în curs de germinare și părṭile subterane ale plantei sau coletul.

Atacul se manifestă în vetre, plantele având primele două frunze verzi și frunza centrală uscată. În cazul unui atac moderat, unele plante pot prezenta o mușcătură superficială la nivelul coletului, iar pe frunze se poate observa albirea unei părți a limbului.

Soluții preventive: tratamentul seminței, aplicarea unor insecticide granulate la semănat, evitarea monoculturii.


Rățișoara porumbului (Tanymecus dilaticollis)

  

În cazul acestui dăunător adulții sunt cei care produc pagube. Dăunător polifag, iernează în sol, iar primăvara iese și se hrănește cu specii spontane de buruieni, preferând pălămida, dar se poate hrăni și cu plante cultivate precum cerealele, lucerna etc.

În stadii incipiente ale culturii adulții retează plantele de la nivelul coletului, în cazul unui atac masiv ducând la reînsămânțarea solei. Dacă atacul apare în stadii mai avansate ale culturii (peste 2-3 frunze) este atacat doar limbul foliar, pe acesta apărând rozături în trepte.

Din păcate este un dăunător greu de controlat, iar cea mai eficientă masură de control rămâne tratamentul semințelor. Alte măsuri de prevenire și combatere sunt: rotația culturilor, lucrările solului, aplicarea de insecticide în vegetație, distrugerea buruienilor.

Soluții Syngenta în vegetațieKarate Zeon®.