ISABION, biostimulant pentru creșterea randamentului și îmbunătățirea calității producției

Produse

Isabion® este noua soluție Syngenta pentru culturi horticole disponibilă fermierilor începând cu sezonul 2022. Este un produs de origine naturală obținut din hidroliza de colagen, o materie primă foarte bogată în aminoacizi. Poate fi utilizat în aplicații foliare sau prin irigare pentru revitalizarea plantelor deținând echilibrul optim de aminoacizi, peptide și nutrienți.

Isabion® ajută plantele să depășească stresul, să-și satisfacă cerințele ridicate în timpul celor mai importante faze fiziologice (înflorit, legarea fructelor), contribuind totodată la nutriția cu bacterii a solului. Prin urmare, poate fi considerat un biostimulant, osmoprotectant, antioxidant și produs anti-senescență.

Biostimularea culturilor este complementară nutriției culturilor și protecției culturilor, deoarece se îmbunătățește absorbția de nutrienți și eficiența nutrienților pe de o parte și de cealaltă parte se îmbunătățesc mecanismele de răspuns la stres ale culturii.

Beneficii nete

1. Efect anti-stres și anti-senescență:

  • Stresuri abiotice (frig, căldură, secetă, îngheț, grindină etc.)
  • Criza de transplant care încetinește înrădăcinarea și deficiența de calciu
  • Fitotoxicitate datorată tratamentelor cu produse de protecție

2. Creșterea fertilității și a capacității de reproducere:

  • Înflorirea și legarea fructelor (fertilitate mai mare și reducerea fructelor căzute printr-o vitalitate mai mare a frunzelor, tulpinilor și rădăcinilor)
  • Maturare (fructe mai omogene și cu o mai bună calitate (culoare și zahăr))

3. Îmbunătățirea activității bacteriene din sol și nutriția plantei:

  • Prevenirea și recuperarea de deficiențe nutriționale (cloroză) în amestec cu micro-elemente (efecte chelatoare și transport de micro-nutrienți)
  • Îmbunătățirea activității bacteriene din sol prin activarea micro-florei naturale

Efect anti-stres

Stresurile precum temperatura scăzută sau ridicată, seceta, înghețul, grindina și inundațiile pot avea un efect negativ asupra metabolismului plantelor, cu o reducere semnificativă a calității și cantității culturilor. Aceste stresuri au fost asociate cu producția de specii reactive de oxigen (ROS), inclusiv peroxidul de hidrogen (H2O2), oxigenul simplu (1O2), superoxidul (O • -) și  radical hidroxil (OH•). În condiții normale, ROS-urile sunt produse continuu ca produse secundare metabolismului și sunt ușor eliminate de antioxidanți.

Cu toate acestea, atunci când apare un stres, producția de ROS crește dramatic în diferitele compartimente celulare și provoacă leziuni de stres oxidant și daune celulare. Plantele induc în mod natural sinteza enzimelor antioxidante care ajută la eliminarea ROS și a altor agenți antistres, cum ar fi osmoprotectanții. Aplicarea Isabion®, care conține aminoacizi, poate îmbunătăți mecanismul antioxidant și poate juca un rol direct în osmoprotecție. Isabion® va crește toleranța plantelor ajutându-le să aibe o recuperare mai rapidă după stres.

Exemplu de reducere a stresului de transplantat prin aplicarea Isabion® la portaltoi de pepene verde (plantele au fost tratate cu Isabion® la zile după altoire)

Creșterea fertilității și a capacității de reproducere

Isabion® îmbunătățește productivitatea și calitatea plantelor prin furnizarea de efecte care răspund la cerințele specifice ale plantelor în timpul fazelor de creștere și în fazele de reproducere prin următoarele mecanisme:

  • efect pseudo-hormonal (multiplicarea și diferențierea celulelor, efect de senescență întârziat)
  • stimularea activității enzimelor (o mai bună asimilare și utilizare a macro și micronutrienților care conservă energia metabolică pentru absorbția și asimilarea lor)
  • fertilitatea florilor (o fructificare mai bună)

Sistemia și asimilarea lui Isabion®

Așa cum demonstrează multe studii efectuate cu aminoacizi marcați radioactiv, aminoacizii liberi și peptidele pătrund și sunt prelevate atât în frunze cât și în rădăcini foarte ușor (Ferauge și Smal, 1977; Sauer, 1973; Schiller și Martin, 1975). Acestea sunt transportate între diferite organe atât prin xilem cât și prin floem și de la organele sursă la organele țintă (vezi figura de mai jos). Odată ajunse în țesuturile plantelor, aceste molecule organice pot fi utilizate ca și „cărămizi” pentru a construi proteine vegetale. Ele pot fi o sursă de scheleturi de carbon pentru sinteza de carbohidrați și acizi organici sau pot declanșa funcții fiziologice specifice.

Culturi omologate și recomandări de utilizare

CulturaDoza (L/ha)Număr de aplicăriCantitate de apă recomandată la hectarConcentrația soluției de stropitMomentul aplicării
Măr23600 - 1000 L0.3% - 0.2%

- BBCH51

- BBCH54

- BBCH57

Păr1.53600 - 1000 L0.25% - 0.15%

- BBCH51

- BBCH54

- BBCH61

Cireș1.53600 - 1000 L0.25% - 0.15%

- BBCH01

- BBCH55

- BBCH71

Piersic1.53600 - 1000 L0.25% - 0.15%

- BBCH01

- BBCH55

- BBCH71

Tomate

(aplicat la sol, prin picurare)

34 - 5300 - 600 L - la transplantare, urmat de tratamente lunare
Tomate23400 - 600 L0.5% - 0.3%

- BBCH51

- BBCH61

- BBCH72

Pepene verde (aplicat la sol prin picurare)33300 - 600 L - la transplantare, urmat de două tratamente la un interval de 10 zile
Pepene1.53400 - 600 L0.5% - 0.3%- la transplantare sau 4-5 frunze formate, urmat de două tratamente la un interval de 10 zile