Pălămidă

Cirsium arvense L.

Dicotiledonate perene

Familie:

Asteraceae

Înmulțire

Înmulțirea se face prin semințe și prin drajoni. Semințele germinează în straturile superficiale ale solului, nu mai adânc de 8-12 cm. O plantă poate produce până la 30.000 de semințe ce rămân viabile în sol la 5 ani.

Structură morfologică

Cotiledoanele sunt destul de mari (1,5 x 0,7 cm), cărnoase, cu margini netede, terminate într-un pețiol scurt și având pilozitate ușoară în partea superioară.

Rădăcina este puternică, drajonată. În primul an de viață pătrunde în sol până la o adâncime de 2 m, iar în al treilea până la 4 m.

Tulpina este dreaptă, înaltă de 50-150 cm, glabră, cu striuri longitudinale.

Frunzele sunt alterne, lanceolate și alungite, sesile și ușor extinse pe tulpină, mărginite de lobi mici care poartă spini puternici.

Este o plantă dioică, cu floare în formă de calatidiu de dimensiuni modeste, de culoare violacee. Inflorescențele sunt grupate în vârful ramificațiilor din partea superioară (panicule corimbiforme).

Fructele sunt achene cu puf care asigură o dispersie la distanță, anemofilă.

Răspândire

Planta se găsește în toate arealele țării și este una dintre buruienile greu de combătut. Este răspândită atât în culturile prășitoare, cât și în cele de cereale păioase și rapiță. Crește în vetre de unde se extinde prin intermediul drajonilor din sol, antrenați prin lucrări mecanice.

Dezvoltare

Germinează în aprilie-mai și chiar vara. Înflorește în primul an de viață, din iunie până în septembrie. Fructele apar în iulie-octombrie. Temperatura minimă de germinare este de 6-8°С, iar cea optimă este de 25-30°С.

Culturi afectate

Toate culturile

Produse

Produse omologate pentru cultura porumbuluiDoza recomandatăPerioada de utilizare
Lumax®3-3,5 l/hapreemergență și postemergență timpurie
Calaris® Pro2-2,3 l/hapreemergență și postemergență
Mistral® Plus0,8-1 l/hapostemergență
Casper®0,3-0,4 kg/hapostemergență