Volbură

Convolvulus arvensis L.

Dicotiledonate perene

Familie:

Convolvulaceae
Sinonim:
Rochița rândunicii

Înmulțire

Se înmulțește preponderent prin rizomi, dar și prin semințe. Adâncimea maximă de lăstărire vegetativă (de la mugurii de pe rizomi) este de aproximativ 40 cm. Semințele germinează de la o adâncime de cel mult 15 cm. Semințele pot ajunge până la maximum 9.800 pe plantă și rămân viabile în sol până la 50 de ani.

Structura morfologică

Cotiledoane sunt aproape dreptunghiulare, cu vârful în formă de inimă, pețiol lung și nervuri vizibile.

Rădăcina este un rizom ramificat și poate ajunge până la 100 cm în sol.

Frunzele sunt oval-alungite, sagitate la baza limbului. Primele sunt rotunjite în vârf, urmate de cele cu vârful ascuțit, marginea limbului netedă, glabre, cu pețiol de 2 cm.

Tulpina are o înălțime cuprinsă între 20 și 100 cm. Este glabră, volubilă, ușor unghiulară, cu 5-6 muchii. De obicei se încolăcește pe plantele vecine pe care le înădușă - în lipsa lor ramâne culcată pe sol.

Florile sunt izolate în axilele frunzelor, de culoare albă ce poate vira spre violaceu sau roz. Corola este parfumată și are formă de pâlnie.

Răspândire

Planta crește în toate culturile de câmp, grădini, vii, livezi și pășuni din toată țara.

Dezvoltare

În primul an de viață înflorește în iulie-septembrie, iar din al doilea an înflorește din mai până în toamnă. Semințele se formează din iulie până în octombrie. Temperatura minimă de germinare este de 8-10°С, iar cea optimă este de 25-30°С.

Culturi afectate

Toate culturile

Produse omologate pentru cultura porumbuluiDoza recomandatăPerioada de utilizare
Calaris® Pro2-2,3 l/hapreemergență și postemergență
Mistral® Plus0,8-1,2 l/hapostemergență
Casper®0,3-0,4 kg/hapostemergență