Hrișcă urcătoare

Fallopia convolvulus ex Polygonum convolvulus

Dicotiledonate anuale

Familie:

Polygonaceae

Înmulțire

Înmulțirea se face prin semințe. Adâncimea optimă de germinare este de până la 4 cm, dar poate ajunge până la 10 cm. Viabilitatea semințelor în sol durează până la 10 ani. Planta produce până la 1.000 de semințe.

Structură morfologică

Cotiledoanele sunt largi, eliptice până la ovale, cu vârful rotunjit, mai mult sau mai puțin pețiolate.

Rădăcina este bine ramificată.

Tulpina este târâtoare, ramificată de la bază, volubilă, ce permite încolăcirea în jurul altor plante. Are culoarea verde-deschis spre roșiatică după înflorire și o înalțime de circa 20-100 cm.

Frunzele sunt alterne, ovat-triunghiulare, în formă de inimă la bază (cordate), cu un vârf ascuțit, glabre. Marginea limbului este netedă, nervurile de pe partea inferioară a limbului sunt reliefate.

Florile sunt albicioase, grupate în ciorchini mici la axila frunzelor superioare.

Fructele sunt achene trigone negre. 

Răspândire

Planta infestează în principal culturi de câmp, grădini de legume, livezi și podgorii. Crește de-a lungul drumurilor, canalelor și căilor ferate. Încolăcirea pe plantele de cultură îngreunează mult recoltarea.

Dezvoltare

Germinează de la începutul primăverii până în toamnă, dar lăstarii de toamnă nu trec peste iarnă cum fac la volbură, planta cu care se poate confunda. Înflorește în iunie-septembrie. Semințele se coc în iulie-octombrie.

Culturi afectate

Se găsește atât în culturile prășitoare, cât și în cele de cereale păioase și rapiță de toamnă, ce nu au o densitate bună în primăvară.

Produse omologate pentru cultura porumbuluiDoza recomandatăPerioada de utilizare
Lumax®3-3,5 l/hapreemergență timpurie
Elumis®1-2 l/hapostemergență
Callisto®0,2-0,3 l/hapostemergență
Casper®0,3-0,4 kg/hapostemergență