Trepădătoare

Mercurialis annua

Dicotiledonate anuale

Familie:

Euphorbiaceae

Înmulțire

Înmulțirea se face prin semințe. O plantă poate produce până la 1.100 semințe. Adâncimea de germinare este superficială, nu depășește 3-4 cm. Viabilitatea semințelor ajunge la maxim 3-5 ani. Nu există nicio perioadă inactivă (dormantă).

Structură morfologică

Cotiledoanele sunt mari, dreptunghiular-rotunjite, în formă de spatulă. Prezintă nervuri gălbui ramificate dicotomic.

Rădăcina este pivotantă.

Tulpina este ramificată, uneori chiar de la bază, tetraedrică, ușor îngroșată pe noduri. Ajunge la o înălțime de 15-45 cm.

Frunzele sunt simple, eliptice până la ovale, pețiolate, de culoare verde-deschis, neuniform serate. Primele frunze de la bază sunt ușor pubescente.

Inflorescențele sunt de culoare galben-verzuie. Florile masculine sunt grupate în glomeruli pe pedicelele lungi, florile feminine sunt sesile la axila frunzelor.

Fructele sunt capsule mari, hispide. Semințele sunt ovale până la sferice, încrețite, maro-deschis, cu dimensinuni de până la 2 mm.

Răspândire

Planta este răspândită în special pe terenuri nelucrate, gropi de gunoi, aliniamntul căilor ferate. Poate apărea și în culturile prășitoare. Planta este termofilă, preferă solurile nisipoase și uscate, bogate în nutrienți și humus.

Dezvoltare

Germinează la sfârșitul primăverii. Înflorește din iunie până la sfârșitul toamnei. Temperatura minimă de germinare este de 10-12°С, iar cea optimă este de 24-26°С.

Culturi afectate

Porumb, Floarea-soarelui, Soia, Sfeclă de zahăr

Produse omologate pentru cultura porumbuluiDoza recomandatăPerioada de utilizare
Elumis®1-2 l/hapostemergență
Casper®0,3-0,4 kg/hapostemergență