Fitotoxicități în cultura porumbului

Noutăți

Erbicidarea este una dintre cele mai importante verigi tehnologice în cultura porumbului. Datorită rezervei mari de buruieni și a climei în continuă schimbare, companiile producătoare vin cu soluții diverse, iar fermierii au o gamă largă de produse din care să aleagă. De aceea este foarte important sa alegeți erbicidul care să se potrivească nevoilor și tehnologiei dumneavoastră, astfel încât să nu îl transformați într-un factor limitativ al producției.

Planta de porumb are capacitatea de a metaboliza substanțele active ale erbicidelor, transformându-le în substanțe non-toxice, astfel putând să le tolereze. Este foarte important să respectați recomandările privind doza și momentul de aplicare pentru fiecare produs, deoarece sunt corelate cu această capacitate, fiecare erbicid putând fi metabolizat până la o anumită fenofază.

Fenomenul de fitotoxicitate apare atunci când rata de metabolizare scade. Acest lucru se întamplă cel mai adesea prin nerespectarea dozei sau a mometului de aplicare.

Alte cauze pentru apariția fitotoxicității ar fi: aplicarea erbicidului la temperaturi prea mari, amestecuri de substanțe incompatibile, drifturile, suprapunerea, curățarea necorespunzătoare a mașinii de stropit (rezervor, pompă, conducte, duze), compactarea solului, texura solului (pe solurile reci și pe cele cu exces de umiditate metabolizarea erbicidelor scade).

Din păcate în câmp nu există condiții ideale pentru nicio cultură, sunteți supuși capriciilor fenomenelor meteorologice sau diferitelor probleme cu care vă confruntați în decursul campaniei, iar toate acestea pot întârzia anumite lucrări agricole, inclusiv erbicidarea. De aceea, este important să țineți cont și de aceste aspecte în alegerea erbicidului.

Mai jos vom detalia câteva dintre cele mai des întâlnite simptome de fitotoxicitate.

Amidele

Erbicidele din această grupă se aplică de obicei preemergent, unele dintre ele putând fi aplicate până la stadiul de 2-3 frunze. Simptomele de fitotoxicitate apar  pe solurile nisipoase și usor permeabile, în anii cu ploi abundente după semănat, urmate de temperaturi ridicate ziua și scăzute noaptea și se manifestă printr-o răsucire a frunzelor 2 și 3, uneori o îndoire a acestora în unghi drept, acestea rămânând prinse la vârf.   

Isoxazolii

Simptomele de fitotoxicitate pot fi de la o îngălbenire a frunzelor, în special a celor tinere, începând cu cea de-a treia frunză și până la o decolorare completă a acestora, producând pierderi de producție.

Cel mai adesea aceste simptome se întâlnesc pe solurile nisipoase sau tasate, pe cele sărace în materie organică, în anii cu ploi abundente în perioada semănatului. De asemenea nerespectarea dozei, erbicidarea după germinarea semințelor sau amestecul cu alt erbicid pot duce la apariția fitotoxicității

Sulfonilureice

Din această grupă fac parte erbicide care se aplică în postmergență și distrug enzimele ALS, afectând creșterea rădăcinilor buruienilor (rimsulfuron, nicosulfuron, foramsulfuron, prosulfuron, etc). Plantele cu fitotoxicitate prezintă frunze mai late și mai scurte, frunze gofrate/șifonate în treimea inferioară sau frunze roșiatice pe marginea limbului. În stadii de vegetație avansate putem întalni plante fără știuleți, știuleți cu aspect de sticlă ( număr inegal de rânduri la bază și la vârf) sau știuleți cu boabe lipsă. În cazul acestei fitotoxicități, condițiile climatice sunt cele care o favorizează ( temperaturi mai mari de 29ºC ziua și sub 10ºC noaptea înainte și după aplicare).

Derivați auxinici

Din acestă grupă fac parte 2,4 D, dicamba, fluoxipir. Aceste erbicide se absorb foliar și actioneză asupra organelor de creștere. Primul simptom vizibil va fi o ușoară aplecare a plantelor în toate direcțiile urmată de o răsucire a frunzelor cornetului. Tulpinile devin casante la nivelul primelor internodii, iar rădăcinie coronariene vor avea aspect de “sudat” nemaiputând ancora planta în sol. În acest caz este foarte important să ținem cont de faza de vegetație, deoarece după 7 frunze cuticula frunzei de porumb devine mai penetrabilă, iar erbicidul va pătrunde în planta în cantitate mai mare, iar aceasta nu îl va mai putea metaboliza.