Recomandări Syngenta pentru primăvară – vară la cultura de varză
Uniformitate ridicată și hibrizi cu toleranță la hernia verzei reprezintă ultimele noutăți lansate de Syngenta în 2018, pentru segmentul de varză timpurie.
Grepala F1 este un hibrid timpuriu de varză albă, pentru cultivare în câmp deschis sau tunele, cu perioadă de vegetație de 65 – 70 de zile. Având o greutate medie de 2.5 – 3 kg, acesta este recomandat atât pentru consum în stare proaspătă, cât și murat pe perioada verii.
Grepala F1 formează căpățâni rotunde, uniforme, cu frunze fine, de culoare verde proaspăt plăcut și cu gust dulceag. Acest hibrid are un aspect foarte frumos în câmp și se diferențiază printr-o viteză mare de creștere.
Gregorian F1 este un hibrid timpuriu de varză albă cu perioadă de vegetație de 70 de zile. Formează căpățâni rotunde, uniforme și grele ce pot ajunge până la 4 kg; acesta are gust plăcut, fiind recomandat pentru consum în stare proaspătă sau murat pe perioada verii. Se recomandă recoltarea hibridului Gregorian F1 înainte de 10 – 15 iunie.
Cu o perioadă de vegetație de 70 – 80 de zile, hibridul Pruktor F1, este recomandat pentru cultura de primăvară, vară și toamnă, ajungând la o greutate medie de 2.5 – 3 kg. Prezintă un potențial de producție ridicat și rezistență la crăpare, fiind destinat consumului în stare proaspătă, dar și pentru industrializare. Pruktor F1 se adaptează ușor la condițiile de mediu, tolerând foarte bine căldura din timpul verii.
Pruktor Cemes F1 – Uniformitate încă din faza de răsad!
Noutatea Syngenta pentru segmentul timpuriu de varză albă este Pruktor Cemes F1, un hibrid cu perioadă de vegetație de maxim 80 de zile și greutate medie de 2 – 3 kg. Acesta se caracterizează printr-o uniformitate deosebită, cu căpățâni perfect rotunde și rezistență la crăpare. Fiind recomandat pentru cultura de primăvară până toamna, Pruktor Cemes F1 prezintă o toleranță foarte bună la temperaturi ridicate.
Kilagreg F1 – Toleranță la hernia verzei!
Hernia legumelor crucifere este o boală gravă care afectează vărzoasele prin apariția de tumori ce împiedică circulația limfatică și previn creșterea plantelor. Ciuperca formată în sol poate supraviețui timp de peste 15 ani, sub formă de spori durabili.
După ani de cercetări, Syngenta este singura companie producătoare de semințe care a venit cu o soluție la hernia verzei, integrând în hibrizii de varză albă, toleranța la această boală. În portofoliu pot fi regăsiți 2 hibrizi cu toleranță la hernia verzei, Kilagreg F1, recomandat pentru cultura de primăvară - vară, iar pentru cultura de toamnă, hibridul Kilaherb F1, cu perioadă de vegetație de 90 – 100 de zile și greutate medie de 3 kg.
Kilagreg F1 are o perioadă de vegetație de 70 de zile și o greutate de 2 – 3 kg. Acesta se caracterizează prin căpățâni rotunde, cu frunze fine, fiind recomandat pentru consum în stare proaspătă. Kilagreg F1 prezintă toleranță chiar și pe solurile deja infestate cu hernie, asigurând o producție ridicată. În general, pentru culturile timpurii, de vară, se recomandă plantarea la densități de 45,000 – 50,000 de plante/ha.
Pentru segmentul de varză roșie, noutatea Syngenta este reprezentată de Reball F1, un hibrid cu perioadă scurtă de vegetație, de 65 de zile, recomandat pentru cultura de vară și toamnă. Plantele au vigoare medie, frunze erecte, iar căpățânile sunt uniforme, cu formă rotundă și o greutate de 1 – 1.5 kg. Acesta are un aspect foarte plăcut în câmp, frunzele fiind acoperite cu un strat de pruină.
Reball F1 se caracterizează printr-o rezistență foarte bună la crăpare, fiind recomandat pentru consum în stare proaspătă, dar și pentru procesare.
Pentru creșterea profitabilității culturii, se recomandă plantarea la densități mari, de 55,000 – 60,000 plante/ha. Pentru a reduce pierderile de sămânță și pentru a avea un răsad cât mai uniform, se recomandă semănatul în tăvițe alveolare.