Afidele – insecte mici ce se înmulțesc rapid și provoacă probleme mari!

Noutăți

Afidele se numără printre cele mai distructive insecte dăunătoare pentru plantele cultivate în regiunile temperate. Daunele pe care le provoacă sunt reprezentate de slăbirea aparatului foliar prin hrănirea cu sevă, transmiterea virusurilor specifice plantelor și favorizarea  apariției mucegaiurilor, prin depunerea mierei specifice (roua de miere) .

Ce sunt afidele?

Afidele sunt insecte cu corpul moale și picioare lungi și zvelte, care prezintă în partea din spate a insectei o pereche de turnulețe subțiri, care secretă substanța ceroasă (roua de miere). Pentru fiecare specie, există forme cu aripi și forme fără aripi. Aparatele bucale sunt formate dintr-o structură lungă, cu bărbie, numită rostru, care este ținută sub corp atunci când insecta nu se hrănește1. Afidele se hrănesc introducându-și organele bucale subțiri în celulele floemului, conductele alimentare ale plantelor. Seva din floem conține concentrații mari de zaharuri, iar intestinele afidelor transformă zaharurile simple și excretă apoi roua de miere bogată în zahăr, care adesea atrage furnicile2.

Care este ciclul biologic al afidelor?

Ciclul biologic începe cu o femelă, care eclozează dintr-un ou depus, în anul anterior, într-un loc izolat, precum fisurile adânci din scoarța unui copac. Femela fondatoare a rezultat dintr-o mamă și un tată, dar din cauza structurii cromozomilor afidelor, o împerechere între un mascul și o femelă poate produce doar fiice. Ouăle supraviețuiesc iernii, iar viitoarele femele vor purta în ele sămânța noii populații. Femela fondatoare poartă deja în pântece o fiică, iar în interiorul acestui embrion se va dezvolta un alt embrion, existând astfel trei generații în corpul unei mici insecte, totul datorită fenomenului de partenogeneză, care le permite afidelor să se reproducă asexuat1
Capacitatea de reproducere a afidelor este uluitoare. Teoretic, dacă toți indivizii proveniți de la o singură afidă de varză ar reuși să supraviețuiască, ar exista 1,5 miliarde de afide până la sfârșitul sezonului.
În timpul toamnei, colonia de afide va începe să producă masculi și femele, a căror funcție este de a se împerechea și de a depune ouă, ce vor  produce femelele fondatoare pentru anul următor. Atunci când condițiile sunt optime pentru hrănire (planta este în plin proces vegetativ), colonia de afide poate deveni prea mare, rezultând o supraaglomerare, care poate ucide planta gazdă. În aceste situații, afidele încep să dea naștere unor indivizi înaripați. Acești alați, vor părăsi colonia pentru a căuta noi plante gazdă2.

Aliații și dușmanii afidelor

Relația dintre afide și furnici este unică în lumea insectelor. Furnicile sunt primele insecte ”fermier”, care produc hrana necesară prin intermediul altui organism. Simbioza este avantajoasa pentru ambii parteneri; afidele oferă furnicilor mierea de rouă bogată în zahăr, ca sursă de hrană, iar furnicile protejează afidele împotriva diferiților dușmani naturali (precum Cocinella septapuntata  și diferite viespi) și îmbunătățesc igiena coloniei de afide3.

Recomadăm astfel, ca măsură de protecție, utilizarea insecticidelor cu profil ecotoxiologic favorabil entomofaunei utile și instalarea benzilor lipicioase la baza trunchiului sau a tulpinii plantelor pe care dorim să le protejăm.

Afinto® – aliatul tău în combaterea afidelor!

Afinto®, produsul Syngenta ce contine flonicamid, este unul dintre cele mai eficiente aficide existent pe piață la momentul actual, iar acesta nu ar trebui să lipsească din strategia de combatere a afidelor. Flonicamid, substanța activă special dezvoltată pentru combaterea afidelor, este capabilă să combată eficient majoritatea speciilor de afide.3

afide

Această substanță activă aparține grupei IRAC 29 (piridincarboxamide) și este singura din această clasă de insecticide care, prin modul său unic de acțiune și folosit conform recomandărilor, prezintă un risc redus de formare a rezistenței. Prin modul de acțiune prin contact și ingestie, inhibă hrănirea.

Daunele se opresc la 30 de minute după ce dăunătorul a intrat in contact cu substanța activă, fiind complet controlate la 2-5 zile după tratament. Este eficient împotriva tuturor stadiilor de dezvoltare a afidelor.

Flonicamid are activitate sistemică de lungă durată, iar pe lânga acest beneficiu, el are și un efect de supresiune a altor dăunători ce pot apărea ulterior efectuării tratamentelor (la 14 zile).

La ce culturi poate fi folosit Afinto®?

            Afinto® poate fi utilizat pentru culturile horticole, cât și pentru cele de câmp. Eticheta lui acoperă majoritatea culturilor unde afidele provoacă cele mai mari pagube.

Culturi Afinto

În concluzie, combaterea afidelor este posibilă, îmbinând cu succes soluții biologice, biotehnice și insecticide convenționale, acestea din urmă asigurând o durată mai lungă de protecție împotriva agentului dăunător. Recomandăm întodeauna utilizarea produselor de protecție a plantelor în conformitate cu informațiile de pe etichetă.

 

Articol semnat de Marius Drăgoi, Manager protecția plantelor culturi horticole, Syngenta Romania și Republica Moldova

 

 


1 (Piper Ross, 2007). Extraordinary Animals: An Encyclopedia of Curious and Unusual Animals.

(Stern, 2008). National Library of Medicine.

3 (Vela J, 2021). Aphids and Ants, Mutualistic Species, Share a Mariner Element with an Unusual Location on Aphid Chromosomes