Combaterea biologică cu ajutorul bacteriilor benefice

Noutăți

Combaterea biologică include și utilizarea microorganismelor vii pentru protecția culturilor agricole. Taegro® este un fungicid foliar microbian cu spectru larg de acțiune, și reprezintăun exemplu excelent al utilizării combaterii biologice în protecția culturilor agricole. Acest produs este destinat utilizării în culturile de fructe și legume, cu multiple moduri de acțiune. Taegro® este cel mai versatil fungicid biologic, de origine naturală, pentru protecția culturilor horticole pus la dispoziție de către compania Syngenta, și accesibil fermierilor din România.

Taegro

 

Taegro® are la baza  formulării sale tulpina Bacillus amyloliquefaciens, FZB24, în concentrație de  1 x 1013 unități formatoare de colonii (UFC) per kilogram substanță.  Faptul că produsul are o concentrație mare de spori ai bacteriei benefice, acesta se poate aplica în doze mai scăzute pe hectar. Sporii de Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24 sunt robuști și rezistenți, astfel că aceștia se pot amesteca cu alte produse, conform indicațiilor de pe eticheta produselor. Acest produs vă permite să maximizați randamentele comercializabile a le culturilor horticole.

Cu un spectru larg de acțiune, Taegro® este indicat pentru protejarea viței de vie, a culturilor pomicole de fructe cu pielea moale, dar și a culturilor de legume. Acesta combate boli precum Botrytis spp. , fainarea (Oidium spp.), mana ( Oomycestes spp.) și Sclerotinia spp. Este destinat pentru utilizare în ​​cadrul programelor management integrat al bolilor, cât și în agricultura ecologică.

 

Modul de acțiune al fungicidului Taegro® 

Odată ce Taegro® este adăugat în rezervor și amestecat cu apă, "endosporii" care constituie ingredientul activ se găsesc într-un mediu favorabil și procesul de germinare se activează.

Pentru a maximiza potențialul produsului, suspensia trebuie să fie aplicată omogen pe întregul foliajul, având rolul unui fungicid de contact. Produsul Taegro® protejează culturile prin 3 moduri diferite de acțiune: creează o barieră fizică prin colonizarea foliajului, eliberează anuniți metaboliți cu activitatea fungică și activează mecanismele naturale de apărare a plantei.

Care este modul de acțiune al fungicidului Taegro®?

  1. Crează o barieră fizică prin colonizarea foliajului

Produsul creează o barieră fizică temporară, care blochează dezvoltarea agenților patogeni și a bacteriilor care pot ajunge pe suprafața părților vegetale. Celulele vegetative și sporii se vor găsi pe suprafața plantei până la 18 zile conform graficului de mai jos.

Taegro

La 3 zile după aplicarea Taegro® frunzele de viță de vie, unanetratată și una tratatăcu Taegro®,  au fost detașate și plasate pe plăci Petri cu mediu de agar. Imaginea din dreapta arată cum produsul Taegro® din vasul Petri colonizează complet suprafața frunzei, lăsând un spațiu limitat pentru instalarea agenților patogeni. 

     2. Eliberează metaboliți cu activitate fungică

Tulpina Bacillus amyloliquefaciens FZB24 din produsul Taegro®  produce peste 15 substanțe cu acțiune biocidă.

Taegro

Acești metaboliți reacționează cu sporii ciupercii, iar astfel prin schimbul ionilor la nivel celurar, sporii sunt dezactivați. Pe lângă bariera fizică pe care Taegro®  o creează, acesta are și capacitatea de a combate agentul patogen.

     3. Activează mecanismul de autoapărare al plantei (SAR)

Pe lânga capacitatea de forma o barieră fizică și de combatere a agentului patogen,  Taegro®   activează și sistemul de apărare naturală a plantelor (SAR) datorită mecanismului natural de recunoaștere chimică a prezenței bacteriilor, iar planta este alertată de prezența unor agenți microbieni. Planta astfel își întărește sistemul natural de apărare, care poate bloca mai departe atacurile altor agenți patogeni.

Taegro

Recomandări pentru utilizarea lui Taegro®

Câteva sfaturi practice pentru a maximiza eficacitatea produsului Taegro® se aplică foliar, ca tratament exclusiv preventiv, intervenind la fiecare aproximativ 7 zile la vița de vie, salată verde, și la fiecare 3-5 zile în culturile în spații protejate.

  • Taegro® poate fi utilizat în toate etapele de dezvoltare a culturii, de la transplantarea culturii până la recoltare. Produsul se utilizează conform tabelului de omologări.

  • Evitați utilizarea apei cu un conținut de clor, egal sau mai mare de 5 ppm.

  • Taegro® se poate utiliza in amestec cualte produse, doar conform indicațiilor de pe eticheta produselor, inclusiv cupru și sulf.


Articol realizat de Marius Drăgoi, Marketing Manager Culturi Speciale și Legumicultură, Syngenta România și Moldova